Ostalo

Održana redovna godišnja skupština Atletskog saveza

Danas je u hotelu „Podgorica” u Podgorici održana Prva Sjednica Redovne godišnje Skupštine Atletskog Saveza Crne Gore, kojoj je prisustvovalo  18 delegata od ukupno 22 koliko broji skupština ASCG. Sjednicom Skupštine predsjedavao je predsjednik Skupštine ASCG mr Milorad Backović.
Održana redovna godišnja skupština Atletskog saveza
Portal AnalitikaIzvor

Na Skupštini jednoglasno je konstatovano da je predhodna 2018.godina bila  uspješna za crnogorsku atletike po ostvarenim rezultatima– osvojeno je 7 medalja na međunarodnim takmičenjima, postavljeno je novih 110 nacionalnih rekorda i to 65 u muškoj i 45 u ženskoj konkurenciji. 

Posebna vrijednost rezultata ogleda se kroz  ispunjenje strogih normi Svjetske i Evropske atletske asocijacije gdje su atletičari Saveza ispunili 12 normi za ova takmičenja. Savez je po Kalendaru takmičenja u 2018.godini organizovao 20 nacionalnih takmičenja u svim uzrasnim kategorijama. Pored organizacije nacionalnih takmičenja Savez je pomogo organizaciju još 12 takmičenja koja su organizovali atletski klubovi sa područja Crne Gore. Atletičari ASCG nastupili su na svim međunarodnim takmičenjima počev od prvenstava Balkana u svim uzrasnim kategorijama do prvenstva Evrope i Svijeta, prvenstvu malih zemalja Evrope i Mediternaskih igrama  - ukupno 15 takmičenja. Predstavnici Saveza učestvovali su na 11 međunarodnih skupova u inostranstvu (seminara, kongresa, konvencija i edukacionih programa iz oblasti unapređenja i razvoja atletskog sporta).

Na Skupštini su sve tačke dnevnog reda jednoglasno usvojene: Izvještaj o radu ASCG, sa finansijskim pokazateljima za 2018. godinu sa Izvještajem Nadzornog odbora, Program rada ASCG za 2019.godini sa finasijskim planom.Pravinik o arbitraži u ASCG i izabrana Arbitražna komisija ASCG  u sastavu:Dragan Smolović-predsjednik,i članovi:Todor Brajković i Nikola Šljukić.Svi članovi Arbitražne komisije su po struci pravnici.

Potvrđen je izbor člana UO ASCG iz redova sportista umjesto Danijela Furtule izabran je atletski reprenzetativac i rekorder Crne Gore u bacanju kugle Tomaš Đurović.

Predsjednik Skupštine ASCG Milorad Backović istakao  je da su u Savezu sve aktivnosti urađene u skladu sa Zakonom i sa normativnimm aktima na način kako to predviđaju pozitivni zakonski propisi i pohvalio rad Saveza istakavši da je to nastavak uspješnog rada i tradicije predhodnig rukovostva na celu sa dosadasnjim predsjednikom Miloradom Vuleticem što potvrđuju i nalazi i mišljenja nadležnih organa i Ministarstva sporta i mladih Crne Gore sa kojim ASCG ima izvarednu saradnju.

Nakon toga, raspravljalo se o Planu i programu rada  ASCG za 2019.godinu sa finasijskim planom gdje su delegsti skupstine uz pohvale Progama rada predlozizili su određene prijedloge,sugestije i mišljenja kako bi se unapredila  jos vise atletika u Crnoj Gori. 

Između ostalog, svi govornici potencirali su da se nastavi na daljoj edukaciji Sudijske i Trenerske organizacije i da  trenerska organizacija nastavi sa daljom organizacijom planiranih  stručnih i edikacionih seminara uz angažovanje stručnih predavača iz inostranstva kako bi dobili što stručnije i kvalifikovanije  trenere za rad u atletskim klubovima, da posebno treba povesti računa o daljoj  masovnosti atletskog sporta, na način što će se masovnost ovog sporta još više organizovati od strane ASCG u saradnji sa Ministarstvom sporta i predlaže se formiranje zajedničke komisije kako bi atletika bila što više zastupljena na časovima  fizičkog vastipanja u svim školama u Crnoj Gori, a posebno preko projekta “Dječija atletika”.

Delegati skupštine upoznati su sa incijativom Ministsrstva sporta  na izgradnji atletske staze u Podgorici,kao i Opštine Nikšić na izgradnji atletske staze.

Konstatovano je da Savezu  u ovoj godini predstoji organizacija velikog broja međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori od nacionalnih prvenstava ,seminara,do Igara malih zemalja Evrope koje će se održati u Baru krajem maja i Prvenestva Balkana u krosu u Beranama pocetkom novembra. 

U tom cilju Skupština je jednoglasno dala punu podrsku rukovostvu Saveza  na celu sa predsjednikom Gojkom Banjevićem da sa UO ASCG i direktotom Miloradom Vuletićem i čitavim timom saradnika da kao i do sada uspješno nastavi  sa realizacijom programskim aktivnostima da  ih efikasno realizuje kao i do sada, gdje se te sve aktivnosti realizuju u saradnji sa Ministarstvom sporta Crne Gore, Crnogorskim olimpijskim komitetom,kao i Crnogorskim školskim savezom u dijelu atletskih takmicenja za ucenike osnovnih i srednjih škola,kao i sa lokalnim samoupravama koje moraju imati više sluha kada je u pitanju podrška atletskim klubovima  i trenerima. 

Klubovi su upoznati od strane rukovodstva Saveza da je Ministarstvo sporta počelo sa obilaskom atletskih klubova u cilju preregistracije u skladu sa Zakonom  sportu i da u tom cilju klubovi  treba da preduzmu sve mjere da se što prije preregistruju kako to predviđa Zakon o sportu.

Portal Analitika