Društvo

Drogu intravenski uzima svaki 137. stanovnik PG

Izvještaj o sprovođenju strategije za sprječavanje zloupotrebe psihoaktivnih supstanci za period od 2013. do 2020. godine u Crnoj Gori, koji je uradio NVO „4 lajf” uz tehničku i stručnu podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal, pokazao je da svaki 137. stanovnik Podgorice koristi narkotike intravenskim putem i da lična upotreba i posjedovanje droge za ličnu upotrebu nijesu kažnjeni Krivičnim zakonom Crne Gore.
Ilustracija
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju koji je dostavljen ta NVO navodi da Zakon o sprečavanju zloupotrebe droga predviđa mjere za sprečavanje upotrebe opojnih droga i za tretman korisnika opojnih droga.

"Jedan od programa koje je podržala Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću je projekat NVO 'Juventas' pod nazivom 'Korak naprijed', u kojem je za 18 mjeseci registrovano 1.598 zavisnika i korisnika droga. Prema ovim podacima, otprilike svaki 137. stanovnik Podgorice koristi droge intravenskim putem", navodi se u izvještaju, piše Dan.

Informacija je, kako navode, više nego zabrinjavajuća, "posebno ako se uzme u obzir da veliki broj zavisnika koji ubrizgavaju drogu nijesu došli po pomoć u Drop i NVO Centar Juventas".

"Nevladina organizacija Cazas se takođe bavi programima smanjenja štete. Institut za javno zdravstvo Crne Gore sproveo je nacionalnu istragu zloupotrebe droga 2017. godine. Najnovija anketa EMCDDA, kao i studija Instituta za javno zdravlje sugerišu da je upotreba droga u porastu, što bi trebalo da bude veoma zabrinjavajuće. Prethodna istraživanja EMCDDA koja se sprovode svake četiri godine pokazuju povećanje broja mladih ljudi koji zloupotrebljavaju marihuanu i to do 50 odsto. I istraživanje Instituta za javno zdravlje iz 2017. godine sugeriše da je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 odsto ikad koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini", piše u dokumentu.

Portal Analitika