Društvo

Begović: Zdravstveno stanje Marovića razlog za eventualno neizručenje

Nakon što je crnogorsko Ministarstvo pravde uputilo zahtjev za izručenje Svetozara Marovića njegov branjenik, Zdravko Begović, smatra da treba sačekati da li će organi Srbije postupiti po zahtjevu kolega iz Crne Gore.
Begović: Zdravstveno stanje Marovića razlog za eventualno neizručenje
Portal AnalitikaIzvor

Kao razlog da, eventualno, neće, Begović navodi loše zdravstveno stanje svog branjenika.

“Znam da je Svetozar Marović, ozbiljno bolestan. On ima vrstu depresije generisanu suicidnim idejama, gotovo svakodnevno posjecuje specijalicovanu ustanovu i prima terapiju i daje mi mogućnost da je upravo to razlog zbog kojeg do sada Svetozar Marović nije od strane organa Republike Srbije lišen slobode. Da li činjenica što Svetozar Marović nekada bio predsjednik zajedničke države ima uticaja, neka ostane dilemma”, kazao je Begović. 

Ukoliko Marović bude izručen Crnoj Gori, on će, kaže Begovic iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje mu daju za pravo da prekine izdržavanje zatvorske kazne. Zatvor čeka i njegovog sina Miloša, jer je Ministarstvo pravde, kolegama iz Srbije proslijedilo zamolnicu Osnovnog suda u Kotoru kojom se trazi da mlađi Marović, zatvorsku kaznu od godinu, izvrši u Srbiji, čiji je drzavljanin.

“Srbija nije u obavezi da izruči svog državljanina za kaznu zatvora koja je ispod dvije godine, kako je on osuđen na godinu dana, oni zadrzavaju pravo da ga ne izruče Crnoj Gori, s tim sto je obavezi da tu kaznu izdrzava u Srbiji”, naveo je Begović.

Portal Analitika