Abiznis

USSCG: Zaštititi radnike, rizike svesti na minimum

Samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada, poručuju iz Izvršnog Odbora USSCG, povodom Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.
USSCG:  Zaštititi radnike, rizike svesti na minimum
Portal AnalitikaIzvor

Od 2003. godine, 28. april se obilježava kao Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, koji dan svima treba da bude podsjetnik na značaj i važnost prevencije profesionalnih oboljenja i povreda na radu ali i dan kada trebamo da odamo počast svim žrtvama profesionalnih oboljenja i povreda na radu.

U središtu aktivnosti koje Unija slobodnih sindikata Crne Gore sprovodi od svog osnivanja do danas jeste upravo pitanje zaštite i zdravlja na radu i sa tim u vezi stvaranje ambijenta u kojem je svijest kako donosioca odluka, tako poslodavaca i zaposlenih, ali i ukupne javnosti na visokom nivou kada je u pitanju značaj kreiranja i sprovođenja mjera zaštite i zdravlja na radu.

“Zdravlje i život pojedinaca vrjedniji su od bilo kojeg novčanog ulaganja u unapređenje radnih uslova i stvaranja ambijenta u kojem su rizici od povreda i oboljenja svedeni na minimum. Stoga je važno da svi zajedno, kroz aktivan i argumentovan dijalog i kroz multisektorski pristup, stvaramo takav ambijent koji je od značaja za cjelo društvo i system”, poručuju iz USSCG.

Kažu da samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada.

“Nesigurni radni odnos uz nesprovođenje ili pak nepridržavanje mjera za zaštitu na radu siguran su put u nezgode, povrede, oboljenja pa čak i smrt. Ako znamo da ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede 1/3 svog vremena na radnom mjestu, onda ne treba raditi posebne ekspertize da bismo prepoznali važnost stvaranja dobrih radnih uslova koji garantuju zaštitu radnicima”, poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

I pored činjenice da na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, Crna Gora usklađuje svoje zakonodavstvo sa evropskim, te da je u tom smislu odradila ogroman posao kada je u pitanju zakonodavstvo u ovoj oblasti, i dalje ostaje veliki izazov primjena zakona u praksi, odnosno implementacija zakona.

“Stoga, ovaj Dan ali i najava Evropske komisije da će napredak Crne Gore u poglavlju 19 mjeriti ne samo kroz puko transponovanje direktiva u nacionalno zakonodavstvo, već upravo njegovom primjenom u praksi, treba da nam bude dodatni motiv i pokretač da na ovom polju uradimo mnogo više na način da moguće rizike svedemo na minimum, odnosno da neželjene posljedice kao što su povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom svedemo na najmanju moguću mjeru i ostvarimo uslove rada u kojima zaposleni imaju osjećaj sigurnosti pri obavljanju svojih profesionalnih zadataka”, poručuju iz USSCG.

Zbog toga, Unija slobodnih sindikata Crne Gore apeluje na sve zaposlene da se pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu, ali i da prijave sve nepravilnosti koje uočavaju, a koje su takve da mogu dovesti njihov život i zdravlje u opasnost.

“Istovremeno, USSCG apeluje na poslodavce da obezbjede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na najmanju moguću mjeru, te da razvijaju i njeguju dijalog sa zaposlenima i pozivaju nadležne organe da vrše redovne kontrole i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti”, poručuju iz Izvršnog Odbora USSCG.

Portal Analitika