Politika

Avramović: Jokić je smijenjen po zakonu

Dan nakon smjene predsjednika opštine Vladimira Jokića, Kotorom nema ko da upravlja, a zaposleni u lokalnoj samoupravi ne mogu dobiti plate jer pripremljene virmane nema ko da potpiše. 
Avramović: Jokić je smijenjen po zakonu
Nova PobjedaIzvor

Za sada nije poznato da li će najnovija dešavanja rezultirati uvođenjem prinudne uprave od Ministarstva javne uprave i imenovanjem odbora povjerenika koji će Kotorom upravljati do vanrednih lokalnih izbora. Ili će partije koje su smijenile Jokića, SDP, DPS, SD, HGI i LP, formirati novu lokalnu upravu. 

ODUSTALI OD OSTAVKI 

Predsjednica Skupštine Dragica Perović i potpredsjednik opštine Milivoje Samardžić odustali su od najavljenih ostavki jer smatraju da je Jokić smijenjen nezakonito. Drugog potpredsjednika opštine Branka Nedovića Jokić je razriješio dužnosti dok je trajala sjednica parlamenta na kojoj su odbornici odlučivali o njegovoj smjeni. 

Uprkos tome, Nedović ima legitimitet da i dalje obavlja tu funkciju jer lokalni parlament nije dao saglasnost na rješenje kojim ga je, sada već bivši predsjednik kotorske opštine, razriješio dužnosti. Naime, član 38 Zakona o lokalnoj samoupravi, tačka 19 predviđa da saglasnost na odluku o imenovanju i razrješenju potpredsjednika opštine daje parlament. Sekretar kotorskog DPS i odbornik te partije u kotorskom parlamentu koji je predsjedavao skupštinom na kojoj je smijenjen Jokić, Željko Avramović potpisao je juče odluku o razrješenju predsjednika opštine. 

Avramović je kazao da je odluku pripremila predsjednica Skupštine Dragica Perović. - Sada su se stekli uslovi da stručna služba SO pripremi odluku za objavljivanje u Službenom listu - kazao je Avramović. 

KAKO IZ KRIZE 

Opština Kotor nalazi se u svojevrsnoj blokadi. Glasovima 18 odbornika vladajuće SDP i opozicionih DPS, SD, HGI i LP smijenjen je gradonačelnik, ali nije imenovan vršilac dužnosti kako je to predviđeno Zakonom o lokalnoj upravi. Prema članu 66 ovog zakona, kad predsjedniku opštine, u slučajevima propisanim zakonom, prestane mandat, funkciju predsjednika do izbora novog vrši potpredsjednik opštine, koga odredi skupština. 

Predsjednik kotorskog DPS Željko Aprcović kazao je da će u narednih nekoliko dana sjesti i razgovarati kako da se izađe iz političke krize. 

- Pretpostavljam da ćemo narednih par dana sjesti i razgovarati kako izaći iz ove političke krize, a tiče se davanja ovlaštenja jednom od potpredsjednika opštine. Sada imamo dva potpredsjednika, Milivoja Samardžića i Branka Nedovića - objasnio je Aprcović. 

LEGITIMITET Što se tiče tvrdnji da je smjena predsjednika opštine nezakonita, Željko Avramović, odbornik DPS-a koji je predsjedavao sjednicom kotorskog parlamenta, objašnjava da su shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i poslovniku o radu Skupštine imali zakonsku mogućnost da sazovu novu sjednicu SO, nakon što je predsjednica SO Dragica Perović prekinula na neodređeno vrijeme sjednicu koju je ona sazvala na osnovu inicijative 18 odbornika za razrješenje Jokića.
 - Zakon kaže da predlagač odluke ima pravo da sazove sjednicu Skupštine, ukoliko to ne učini predsjednik SO. S obzirom na to da je Perović prekinula sjednicu iako su postojali svi uslovi da se ona održi, naše tumačenje je bilo da imamo zakonsku mogućnost za to. Ujedno, 24. april bio je i zadnji rok od 30 dana od podnošenja inicijative za smjenu Jokića, znači zadnji dan kada je sjednica morala biti održana - kazao je Avramović. 

I Željko Aprcović kaže da tvrdnje da je Jokić smijenjen nezakonito ne stoje, i da je odluka koju su donijeli zakonita i legitimna. 

- Nadležno ministarstvo treba da da svoj odgovor na ova pitanja. Lokalni parlament ne funkcioniše više od godinu, što je svojevrstan presedan, jednostavno blokada života u gradu - kazao je Aprcović. 

Zbog neodržavanja sjednica lokalnog parlamenta više od godinu, opština Kotor nema usvojen budžet za 2019. godinu, a krajnji rok za usvajanje ovog dokumenta bio je 31. mart.
 

Portal Analitika