Politika

Afera „koverta“ više poljuljala opoziciju, nego DPS

Na opozicionoj strani političke scene vlada apsolutno nejedinstvo, a kratkotrajni prividi zajedništva počivaju isključivo na frustracijama i mržnji prema DPS-u, kao jedinom i najmanjem zajedničkom sadržaocu opozicije, naglašava Nikolić
Afera „koverta“ više poljuljala opoziciju, nego DPS
Nikola Dragaš
Nikola DragašAutor
Portal AnalitikaIzvor

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Miloš Nikolić, ocijenio je da je afera „koverta“ nanijela više štete opoziciji nego njegovoj partiji.

„Sve što se dešavalo od početka godine nije ni na koji način poljuljalo DPS. S druge strane, čini mi se da je dodatno oslabilo opoziciju koja je pokazala nejedinstvo u sopstvenim redovima, bezidejnost i nemogućnost da na bilo koji način uzdrma vladajuću većinu”, kazao je on Portalu Analitika.

Nikolić je istakao da je DPS spreman da razgovara s opozicijom o svim važnim temama za građane, ali ne i o prelaznoj vladi.

„Vlast DPS-a i koalicionih partnera ima apsolutni legitimitet koji je potvrđen i ubjedljivim izbornim pobjedama u 2018. godini, a podsjetiću i na negativno iskustvo koje smo imali s vladom izbornog povjerenja, kada se opozicija obavezala i potpisala da će prihvatiti rezultate izbora, a nakon još jednog izbornog poraza pristupili su bojkotu. Prostora za ucjene i nerealne političke zahtjeve – kakav je zahtjev za tehničkom vladom – nema”, poručio je Nikolić.

Poslanik DPS-a smatra da je raspad kotorske vlasti očekivan.

„Od početka je bilo vidljivo da je riječ o koaliciji koja počiva na ličnim ili partijskim interesima, i kao takva ona nije mogla izdržati čitav mandat. Sličnu situaciju imamo i u Budvi”, naveo je Nikolić.

milos-nikolic-skupstina

ANALITIKA: Opozicija i dalje traži formiranje prelazne vlade, iako je iz vaše partije u više navrata rečeno da je taj zahtjev neprihvatljiv. Da li se u međuvremenu nešto promijenilo – jeste li spremni na dijalog o toj temi? Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kaže da očekuje da ubrzo otpočnu razgovori između vlasti i opozicije.

NIKOLIĆ: Kao što je već više puta ponovljeno, DPS nije spreman da razgovara o tehničkoj vladi. Vlast DPS-a i koalicionih partnera ima apsolutni legitimitet koji je potvrđen i ubjedljivim izbornim pobjedama u 2018. godini, a podsjetiću i na negativno iskustvo koje smo imali s vladom izbornog povjerenja, kada se opozicija obavezala i potpisala da će prihvatiti rezultate izbora, a nakon još jednog izbornog poraza pristupili su bojkotu. Dakle, razgovora oko tehničke vlade neće biti.

ANALITIKA: Pojedini opozicionari poručuju da će se protesti održavati sve dok ne bude formirana prelazna (tehnička) vlada. Očekujete li radikalizaciju protesta?

NIKOLIĆ: Pokušaj radikalizacije protesta putem akcija građanske neposlušnosti već je propao. Upravo te akcije su pokazale svu jalovost i bezidejnost lidera protesta, kao i odsustvo snage za značajnije političke akcije, što je rezultiralo povratkom na proteste čija se posjećenost već sada umjesto u hiljadama mjeri u stotinama, ili čak i desetinama kada je riječ o okupljanjima koji se održavaju po određenim opštinama.

ANALITIKA: Kakav je Vaš stav o protestima pokreta „Zajedno do slobode“, odbjeglog biznismena Duška Kneževića?

NIKOLIĆ: Čini mi se da je pokret ,,Zajedno do slobode” nastao kao posljedica podjela unutar pokreta ,,Odupri se”, oko metoda i daljeg načina organizacije protesta. Ovo je pokazatelj da na opozicionoj strani političke scene vlada apsolutno nejedinstvo, a da kratkotrajni prividi zajedništva počivaju isključivo na frustracijama i mržnji prema DPS-u, kao jedinom i najmanjem zajedničkom sadržaocu opozicije. Smatram potpuno neprimjerenim da lice koje se nalazi na crvenoj potjernici Interpola, i kojeg državni organi potražuju zbog sumnje da je počinio određena krivična djela, djeluje na ovakav način, a odnos građana prema njemu lično i njegovim potezima je pokazan na način što je tom protest prisustvovalo svega nekoliko stotina građana. 

milos-nikolic-dps

 ANALITIKA: Odbor za reformu izbornog zakonodavstva i dalje radi bez opozicije. Ne smatrate li besmislenim takav način njegovog funkionisanja? Je li namjera vlasti da sama „kroji“ izborne zakone?

NIKOLIĆ: Apsolutno ne. Odbor za reformu izbornog zakonodavstva formiran je s namjerom da svi akteri političke scene – dakle, predstavnici i vlasti i opozicije – zajedno dođu do rješenja koja će dodatno unaprijediti izborno zakonodavstvo, iako i postojeće smatramo izuzetno kvalitetnim. Nažalost, s druge strane naišli smo na neodgovoran odnos opozicije koja već mjesecima, bez valjanog razloga, ne učestvuje u radu tog odbora. Ipak, to ne znači da je trenutni rad besmislen, budući da u radu osim predstavnika parlamentarne većine učestvuju predstavnici civilnog društva i akademske zajednice, uz naročit angažman i stručne službe Skupštine Crne Gore. Na taj način svi zajedno pokazuju odgovoran odnos prema preuzetim obavezama, i imaćemo mogućnost da ponudimo određena rješenja koja bi dogradila aktuelnu normativu. Vrata za opoziciju su i dalje apsolutno otvorena, i nadamo se da ćemo imati priliku u narednom periodu da na ovim stvarima radimo zajedno.

ANALITIKA: Vjerujete li da će opozicija, kako su najavili, bojkotovati sve izbore ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su usaglasili sa pokretom „Odupri se“?

NIKOLIĆ: To je odgovarajuće pitanje za opoziciju. Nekada je zaista teško ući u logiku njihovih političkih poteza, i oni se uglavnom karakterišu neracionalnošću i teškom predvidljivošću. Nadam se da će opozicija što prije shvatiti realnost, odnosno činjenicu da se sa DPS-om može razgovarati o svim važnim temama za građane, poput socijalnih pitanja, životnog standard, itd., ali da prostora za ucjene i nerealne političke zahtjeve – kakav je zahtjev za tehničkom vladom – nema.

nikolic

ANALITIKA: Kako će, po Vašem mišljenju, na političku scenu Crne Gore uticati presuda liderima DF-a u slučaju „državni udar“? Očekujete li zaoštravanje političkih prilika u zemlji?

NIKOLIĆ: DPS nikad nije komentarisao nijedan sudski proces i nijednu sudsku presudu. Isto važi i u slučaju suđenja za terorizam u pokušaju. Vjerujem da će presuda, kakva god bila, biti donešena u skladu sa zakonom, i bilo bi neodgovorno i politički nedozvoljeno bilo šta dalje komentarisati u ovom trenutku.

ANALITIKA: U kojoj mjeri je afera „koverta“ poljuljala DPS? Ne mislite li da je njome narušen legalitet pobjede DPS-a na izborima 2016. godine?

NIKOLIĆ: Sve što se dešavalo od početka godine nije ni na koji način poljuljalo DPS. S druge strane, čini mi se da je dodatno oslabilo opoziciju koja je pokazala nejedinstvo u sopstvenim redovima, bezidejnost i nemogućnost da na bilo koji način uzdrma vladajuću većinu. Smatram da legitimitet nije ugrožen na bilo koji način, već da je dodatno potvrđen izbornim pobjedama u 2018, kao i izvještajima svih relevantnih međunarodnih institucija.

ANALITIKA: Kako komentarišete epilog krize kotorske vlasti? Koji će biti naredni potezi DPS-a u tom gradu?

NIKOLIĆ: Epilog smatram krajnje očekivanim. Od početka je bilo vidljivo da je riječ o koaliciji koja počiva na ličnim ili partijskim interesima, i kao takva ona nije mogla izdržati čitav mandat. Sličnu situaciju imamo i u Budvi. Što se tiče daljeg razvoja događaja, bilo bi nezahvalno bilo šta prognozirati. Vrijeme pred nama će pokazati kakav će biti dalji odnos snaga u kotorskoj skupštini.

Portal Analitika