Društvo

Pobjeda donirala sadnice nikšićkoj školi

Povodom jubileja 75 godina od izdavanja prvog broja u Nikšiću, dnevni list Pobjeda je sa sponzorima simbolično poklonila 75 sadnica drveća gradu pod Trebjesom i Gimnaziji „Stojan Cerović“. Botaničku baštu u dvorištu škole sa 45 stabala visokog i 30 niskog rastinja, svečano su otvorili direktor Pobjede, Draško Đuranović, predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović i direktor Gimnazije „Stojan Cerović“, Boris Nikolić. 
Pobjeda donirala sadnice nikšićkoj školi
PobjedaIzvor

Đuranović se zahvalio upravi Gimnazije i opštini Nikšić na pomoći u pronalaženju mjesta za sadnice saopštavajući da je upravo dvorište škole pravo mjesto iz kojeg će krenuti aktivnosti povodom obilježavanja jubileja.

- Prirodno je da obilježavanje 75 godina Pobjede počinjemo gdje je i štampan prvi broj 24. oktobra 1944. godine. Zahvalio bih se opštini i predsjedniku Grboviću što su nam pomogli da na ovaj način pomognemo u održavanju životne okoline, ali i istovremeno da poštujemo zemlju u kojoj živimo. Zahvaljujem se i direktoru gimnazije što nam je omogućeno da ovih 75 sadnica na neki način simbolično označe kontinuitet onoga što jeste Pobjeda kao neka vrsta državnog brenda i onoga što, kao prvi dnevni list u državi, znači za Crnu Goru – kazao je Draško Đuranović, direktor Pobjede.

dji-0937

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović smatra da je dnevni list Pobjeda u bivšoj Jugoslaviji bio jedan od najboljih, ali da i dalje drži primat u novinarstvu u Crnoj Gori.

-Samo mjesec dana po oslobođenju Nikšića izašao je prvi list u kući Radojičića u Njegoševoj ulici. Ja sam iz generacije koja pamti list Pobjedu sedamdesetih godina, koji je tada bio jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji. Vremena se mijenjaju, dolaze drugi mediji i novi načini izvještavanja, međutim Pobjeda i dalje važi kao najbolji list u Crnoj Gori. Posebno se zahvaljujem gospodinu Đuranoviću, koji je od svog dolaska pokrenuo na najbolji način ove novine, a ja im želim puno uspjeha i da budu čelnik novinarstva u Crnoj Gori – rekao je Veselin Grbović i dodao da su Pobjedi kao novinari, između ostalog, svojevremeno radili i književnici Vito Nikolić i Milailo Lalić.

dji-0928

Direktor Gimnazije „Stojan Cerović“, Boris Nikolić se zahvalio u ime učenika i zaposlenih, što je Pobjeda izabrala dvorište ove srednje škole za donaciju botaničke bašte.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo što baš sa ovog mjesta, dvorišta gimnazije, kreću aktivnosti povodom obilježavanja jubileja, 75 godina od izlaska prvog broja – poručio je Boris Nikolić direktor Gimnazije „Stojan Cerović“.

 

 

U Nikšiću je štampan prvi broj Pobjede, lista Narodnooslobodilačkog fronta Crne Gore i Boke 24. oktobra 1944. godine, da bi kasnije štampanje bilo preseljeno u Cetinje i konačno u Podgoricu, tadašnji Titograd, gdje se i danas štampa.

 

Pobjeda donirala sadnice nikšićkoj školi
Donacija Pobjede
Portal Analitika