Abiznis

Razvoj i rast Jadransko jonske regije zajednički cilj JJI

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva organizovalo je danas u Budvi okrugli sto u okviru predjsedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom.
Razvoj i rast Jadransko jonske regije zajednički cilj JJI
Portal AnalitikaIzvor

Fokus je bio na razvoju saobraćajne mreže između luka u Jadransko-jonskom regionu, kao i na unapređenju lučke infrastrukture, uključujući strukturu i lučke servise koji su od izuzetnog značaja za poboljšanje povezanosti između zemalja.

Crna Gora smatra da su Jadransko i Jonsko more među najvećim prirodnim, ekonomskim i razvojnim resursima, zbog čega je i pristupila Jadransko Jonskoj inicijativi, kao regionalnoj strukturi, koja u primarnom fokusu ima valorizaciju potencijala i promociju zajedničkih vrijednosti država koje izlaze  na Jadransko i Jonsko more.

Generalna direktorica Direktorata za pomorsku privredu u Ministasrtvu saobraćaja i pomorstva Maja Mijušković istakla je da Crna Gora u okviru predjsedavanja Crne Gore Jadransko-jonskom inicijativom podržava intenzivniju saradnju sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Grčkom, Italijom, Srbijom i Slovenijom.

“U svojstvu predsjedavajućeg JJI, Crna Gora namjerava da nastavi da promoviše dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju u cilju daljeg pospješivanja razvoja i rasta ove regije, kroz ojačanu ulogu JJI i Strategije EU za Jadransko-jonski region. Takođe, jedan od ciljeva u godini predsjedavanja Crne Gore JJI jeste i fokusiranje na promovisanje zajedničkih aktivnosti u oblasti pomorske privrede i pomorskog saobraćaja”, naglasila je Mijušković.

 

saob2

 

Okrugli sto bio je prilika da se razmijene iskustva na temu VTMIS-a, Port State Control, zaštitu mora od zagađenja, razvoj kruzinga i nautičkog turizma, upravljanja lukama i razvoja pretovara tereta, obavljanje lučkih usluga  itd.

Filipo Alabardi iz Sekretarijata JJI, istakao je da je Jadransko jonska inicijativa ima veliku mogućnost da dalje razvije potencijal luka i monitoring pomorskog saobraćaja.

Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić istakao je da je danas mnogo bolja situacija za razliku od prije pet godina, kada nismo imali ovoliko razvijene i kvalitetne sisteme za sigurnost plovidbe i na ovaj način implementirane odredbe međunarodnih konvencija.

“S pravom možemo da kažemo da pripadamo familiji Evrope u dijelu dostignuća u sigurnosti plovidbe, bezbjednosti u lukama, pa i zaštite mora od zagađenja koja mora i dalje da se unapređuje”, naglasio je Radonjić.

Na okruglom stolu su govorili panelisti predstavnici: Uprave pomorske sigurnosti, Lučke kapetanije Bar, Luke Kotor, Porto Montenegro, Luka Bar, Port of Adria, Ocean Montenegro, Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja, Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske i Anthony La Salandra, predstavnik firme Risposte Turizmo.

Portal Analitika