Društvo

Knjiga izabranih pjesama Vitomira Vita Nikolića: TRAG DA NAS SJETI

Dnevni list “Pobjeda” svim čitaocima poklanja uz uskršnji dvobroj, 28. aprila novo izdanje - knjigu izabranih pjesamaVitomira Vita Nikolića: “Trag da nas sjeti”.
Knjiga izabranih pjesama Vitomira Vita Nikolića: TRAG DA NAS SJETI
Portal AnalitikaIzvor

Knjiga peozije Vita Nikolića, koju ovaj list poklanja čitaocima dio je aktivnosti obježavanja 75 godina postojanja lista “Pobjeda”, a biće podijeljena čitaocima dan nakon 85. rođendana velikog pjesnika.

Prezentacija knjige poezije Vita Nikolića je u četvrtak, 25. aprila, u Nikšiću, u JU “Zahumlje”.

A upravo za Nikšić je vezana i neponovljivost pjesničke i životne avanture Vita Nikolića.

Rodbinske relacije, djetinjstvo, poznanstva, mladost, kulturna i književna tradicija koju je nosio duboko u sebi vezuju ga za Nikšić.

Kako je naveo urednik ovog izdanja, publicista Vlatko Simunović, Vito Nikolić je uz Njegoša, jedini crnogorski pjesnik čiji stihovi žive u pamćenju svih Crnogoraca.

-Čak i oni koji ne znaju ni jedan drugi, znaju makar jedan Nikolićev stih. U njima su ljepote, osjećanja i topline poruka koje su ljudima prijeko potrebne. U njima je nešto što nas čuva od samozaborava – naveo je Simunović.

Simunović u pogovoru podsjeća i da su ovoj knjizi skoro sve pjesme koje je Nikolić napisao.

- Neki strožiji izbor možda bi joj dao na težini. Ipak, bi bio i nužno subjektivan. Dati sebi za pravo da ograničimo živo jezgro pjesničkog opusa Vitomira Vita Nikolića značilo bi ograničiti prostor da lične izbore naprave oni kojima su pjesme potrebne ili da pjesme izaberu njih. To ste svi vi – poručuje Simunović, u pogovoru ovog izdanja Pobjede.

Portal Analitika