Abiznis

Da posao vijeka krene sa mrtve tačke

 Odbornici su juče raspravljali o prijedlogu sporazuma o međusobnim pravima i obavezama opštine i kompanije Sonuba Montenegro za projekat Maljevik. Prijedlog su podnijele članice vladajuće koalicije DPS, SD, Biram Bar i Bošnjačke stranke, ističući da nema alternative.
Da posao vijeka krene sa mrtve tačke
Nova PobjedaIzvor

Sporazumom se Sonuba Montenegro obavezuje da u roku od 12 godina od kada se steknu određeni preduslovi izrade hotelski kompleks u koji će se, u roku od pet godina od otpočinjanja radova, uložiti od 30 do 60 miliona. Kako se čulo, na taj način se štite interesi opštine i isključuje mogućnost da Sonuba može da raskine ugovor. 

- Opština ne vrši otpust ili oproštaj duga od preko devet miliona eura, a odložiće izvršenje postupka za naplatu tog duga. Ne može doći do zastare potraživanja – objasnili su podnosioci. Predsjednik opštine Dušan Raičević podsjetio je da je o Maljeviku posljednji put raspravljano 2016. godine. 

- Pored toga što je to bio ,,posao vijeka“ za ovu opštinu, želja nam je da se projekat konačno pokrene i da sve ono što je bilo planirano 2007. godine dobije prve naznake realizacije - kazao je Raičević. On je poručio da u prijedlogu nema ničeg sakrivenog, već da je sve maksimalno transparentno predstavljeno, sa ciljem da se vodi konstruktivna diskusija i konačno „otčepi“ projekat Maljevik. Prema riječima predsjednice kluba odbornika DPS-a Branke Nikezić, Sonuba Montenegro je ostala dužna opštini 9,5 miliona eura, pa je opština podnijela tužbu za naplatu duga, a presuda je postala pravosnažna. 

- Ovakvo stanje nije održivo, treba tražiti zakonska rješenja za realizaciju projekta. Nema otpusta duga, nema zastare, nema rizika. Građanima Sutomora je zemlja plaćena i imali su korist od projekta - kaže ona. Prema riječima odbornika Stefana Šuštera (SD), opština je za 32 miliona eura 2007. godine prenijela pravo svojine na zemljište na Maljeviku investitoru koji nije uspio da izgradi planirani turističko-hotelski kompleks.

 - Investitor nije ispunio svoje obaveze, a smatram da to nije uradila ni opština. U međuvremenu su se vodili mnogi sudski procesi. Ovaj sporazum štiti interese većine, štiti interese opštine. Vrijeme je da se konačno krene u realizaciju - kaže on. 

Odbornici su usvojili izvještaj o radu predsjednika opštine i organa i službi lokalne uprave za 2018. godinu sa 25 glasova za, dok se pet odbornika izjasnilo kao uzdržano. Dušan Raičević kazao je da je opština tokom prošle godine uredno izmirivala sve obaveze, pa je i njen dug smanjen za 3,8 miliona eura. Sjednica SO biće nastavljena danas.
 

Portal Analitika