Društvo

Inspektori privremeno zatvorili dvije apoteke i stomatološku ambulantu

 Zdravstvena inspekcija prošle godine zatvorila je privremno jednu opštu stomatološku ambulantu i dvije apoteke na Primorju. 
Inspektori privremeno zatvorili dvije apoteke i stomatološku ambulantu
Nova PobjedaIzvor

Kako su za Pobjedu objasnili iz Uprave za inspekcijske poslove, za te objekte je utvrđeno da ne ispunjavaju uslove u pogledu prostora, kadra i opreme odnosno proširili su obavljanje djelatnosti, a da o tome nijesu pribavili potrebno rješenje. 

- Stomatološka ambulanta se preseljavala iz jednog prostora u drugi i bila zatvorena dok nije dobila rješenje Ministarstva zdravlja o ispunjavanju propisanih uslova na novoj lokaciji, dok su apoteke otpečaćene kad je obezbijeđen potreban kadar – kazali su iz Inspekcije, navodeći da su sporni objekti u Budvi i Baru. 

U prošlogodišnjem izvještaju o radu, navodi se i da je trojici ljekara zabranjeno da rade jer nijesu imali licencu ili je nijesu obnovili. Identifikovana su i trojica ljekara koji su radili dopunski bez saglasnosti direktora. 

- Nepravilnosti zbog kojih su preduzete mjere zdravstvenih inspektora odnosile su se na neposjedovanje dokumentacije za zdravstveni kadar u momentu inspekcijskog pregleda u zdravstvenim ustanovama, neobezbjeđivanje kontinuiteta zdravstvene zaštite, zatim neposjedovanje rješenja Ministarstva zdravlja o ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti ili dijela zdravstvene djelatnosti, kao i nepropisno vođenje medicinske dokumentacije, kao i izdavanje ljekova suprotno propisima – pi še u izvještaju. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti, izrečeno je 186 novčanih kazni putem 183 prekršajna naloga, u iznosu od 67.950 eura i to 120 po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u iznosu od 39.500 eura, četiri po Zakonu o zbirkama podataka u oblasti zdravstva (200 eura) 47 po Zakonu o ljekovima (23.500), pet po Zakonu o pravima pacijenata u iznosu od 2.000 eura i 10 po Zakonu o medicinskim sredstvima u iznosu od 2.750 eura. 

Lani je podnijet 51 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima za prekršaje. Podnijeta je i jedna tužba na drugostepeno rješenje. Tokom prošle godine zdravstveni inspektori obavili su 1.056 inspekcijskih pregleda u kojima su utvrđene 323 nepravilnosti. Inspekcijski nadzor obavljen je u javnim zdravstvenim ustanovama (394), privatnim (635), neregistrovanim ustanovama (2) i ostalo (25).
 

Portal Analitika