Svijet

Istorijski susret u Vladivostoku – Putin i Kim oči u oči 25. aprila

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastaće se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Vladivostoku 25. aprila, a dan kasnije sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom u Pekingu, sapoštio je savjetnik u Kremlju Jurij Ušakov.
Istorijski susret u Vladivostoku – Putin i Kim oči u oči 25. aprila
RTSIzvor

U fokusu razgovora Vladimira Putina i Kim Džong Una biće "mirno rješavanje nuklearnog problema na Korejskom poluostrvu", rekao je Jurij Ušakov, prenijela je agencija Tas.

Mediji su ranije prenijeli da se Vladivostok priprema da ugosti Kima i Putina.

U tom ruskom gradu na dalekom istoku primijećeni su, kako pišu mediji, pripadnici sjevernokorejskog obezbjeđenja i protokola kako rade posljednje pripreme.

Spekuliše se da će Kim vjerovatno stići vozom u Vladivostok, a za putovanje prugom dugo 1.200 kilometara biće mu potrebno 20 sati.

Zastave dvije zemlje okačene su na glavnim saobraćajnicama duž kojih će delegacije proći, kao i na ruskom Dalekoistočnom federalnom univerzitetu, gdje je moguće da će se održati sastanak, prenijela je agencija Jonhap.

Mediji su primijetili crni "majbah", Kimov ekskluzivni automobil, i "mercedes S klase".

Kako se navodi, automobili su dopremljeni avionom iz Sjeverne Koreje.

U Vladivostok je stigla i Kimova sestra, Kim Jo Džong, i drugi zvaničnici.

U Pekingu na drugom forumu "Pojas i put", koji se održava od 25. do 27. aprila, učestvovaće više od 40 šefova država i vlada, među njima i Putin.

Portal Analitika