Sci/Tech

Njujork: Tinejdžer tuži Apple za milijardu dolara

Jedan osamnaestogodišnjak iz Njujorka podnio je tužbu u iznosu od milijardu dolara protiv Apple-a zbog pogrešnog hapšenja. Krivac za ovo hapšenje je, tvrdi mladić, Apple-ov sistem prepoznavanja lica.
Njujork: Tinejdžer tuži Apple za milijardu dolara
TportalIzvor

Njujorški policajci uhapsili su Ousmanea Baha još 29. novembra, nakon što je lažno povezan s nizom krađa po Apple-ovim prodavnicama u Bostonu, Njudžerziju, Delaveru i na Menhetnu.

Očigledno je pravi počinilac koristio ukradenu ličnu kartu koja je sadržavala njegovo ime, adresu i druge lične podatke. Međutim, budući da se na dokumentu nije nalazila fotografija, tužba navodi da je Apple programirao svoj sistem prepoznavanja lica kako bi povezao lice pravog lopova s ​​Bahovim detaljima.

Detektiv koji je nakon hapšenja pregledao Appleovo snimak sa nadzorne kamere utvrdio je da pravi Bah nije izgledao kao lopov. Nadalje, Bah je bio na maturskom plesu na Menhetnu kad se dogodila krađa u Bostonu, gdje je ukradena roba vrijedna 1200 dolara.

Slučaj je zaista neobičan i nije sasvim jasno hoće li se održati na sudu. Međutim, kako primjećuje New York Post, u tužbi se tvrdi da je Apple-ova upotreba softvera za prepoznavanje lica u njihovim prodavnicama tip 'orvelovskog nadzora' kojeg se potrošači boje. To više što većina potrošača nije niti svjesna da se njihova lica potajno snimaju i potom analiziraju.

Portal Analitika