Abiznis

Plužine: Ko ima nepokretnosti na selu biće oslobođen poreza

Na predlog predsjednika Opštine Plužine Mijuška Bajagića, fizička lica koja imaju u vlasništvu nepokretnosti na seoskom području ove opštine, biće u ovoj godini oslobođena obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti.
Ilustracija
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

– Ovaj predlog usvojen je juče na sjednici lokalnog parlamenta i pozdravljen od strane ne samo lokalnog stanovništva već, vjerujemo, i svih građana Crne Gore. Naime, kako je navedeno u obrazloženju odluke, oslobađanje od poreza je mjera podsticanja razvoja poljoprivrede i stvaranje uslova za bolji život i zadržavanje stanovništva na seoskom području – ističe se u saopštenju SNP-a Plužine.

Opština Plužine se, kažu, već duži vremenski period suočava s problemom migracije stanovništva, koja je posebno izražena na seoskom području. Uzroci ovakvog trenda su, prema njihovim riječima, uglavnom vezani za značajne razlike u nivou razvijenosti sela, nedovoljno razvijenu infrastrukturu, ograničene prirodne resurse, nemogućnost zapošljavanja mladih i slično.

– Kao posljedica kontinuirane migracije stanovništva, sela su ostala bez stalnih stanovnika ili u njima dominiraju staračka domaćinstava i neiskorišćeni postojeći prirodni resursi. Iz tih razloga, opština Plužine je odlučila da donese ovakvu odluku u cilju podsticanja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini kroz implementaciju podsticajnih mjera na lokalnom nivou – zaključuje se u saopštenju dostavljenom našem portalu.

Portal Analitika