Politika

Sekulić: Nema valjanog razloga za formiranje prelazne vlade

Ne postoji nijedan valjani razlog za formiranje prelazne vlade koju priželjkuju u opoziciji. Vladajuća koalicija stabilno funkcioniše, a svi politički i ekonomski ciljevi sprovode se u zacrtanim rokovima – kazao je za Pobjedu dr Predrag Sekulić, poslanik DPS-a i član Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva.
Sekulić: Nema valjanog razloga za formiranje prelazne vlade
PobjedaIzvor

POBJEDA: Opozicija i pokret „Odupri se“ traže prelaznu vladu kako bi ona pripremila uslove za fer izbore. Kako to komentarišete kao član Odbora za reformu izbornog i drugog zakonavstva?

SEKULIĆ: To je poznata matrica koja se ponavlja poslije svih (ili tačnije, uoči svih) parlamentarnih ili predsjedničkih izbora. Novina je to što sada u opoziciji imamo i partiju koja je bila dio vladajuće koalicije skoro dvije decenije i koja je najbolji svjedok da su naše izborne pobjede čiste. Vjerujem da je svim akterima na političkoj sceni u Crnoj Gori jasno da ova priča služi samo kao opravdanje pred biračima za izgubljene izbore. Očito da su našim kolegama iz opozicije u ovom trenutku najvažnije njihove partijske fotelje. Zaista, ne postoji ni jedan iole ozbiljniji razlog zbog kojeg bi trebalo izaći u susret našim kolegama iz opozicije.

POBJEDA: Hoće li Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva nastaviti rad iako ga opozicija bojkotuje?

SEKULIĆ: Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva ima svoju dinamiku rada i ne zavisi od prisustva kolega iz opozicije. Sjednice podgrupaza pojedine oblasti se redovno održavaju uz prisustvo i pomoć nevladinih organizacija i predstavnika Univerziteta. Takođe, razgovarali smo i o primjedbama na djelove izbornih zakona koje su nam dostavili državni organi zaduženi za njihovo sprovođenje, prije svih Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje konflikta interesa, Državna revizorska institucija itd. Te sugestije veoma su nam značajne jer se odnose na preciziranje pojedinih normi i doprinose njihovoj jasnoći. Naš zajednički cilj jeste da imamo dobre zakone u skladu sa najvišim demokratskim principima i standardima, ali i jasne zakone koji ne dozvoljavaju različito tumačenje u praksi.

POBJEDA: DF i pojedini nezavisni poslanici prekinuli su bojkot parlamenta. Imate li naznake da bi se njihovi predstavnici mogli vratiti u Odbor?

SEKULIĆ: Vjerujem da će nam se veoma brzo pridružiti kolege iz opozicionih partija i da ćemo zajednički uz, poštovanje najviših standarda OEBS-a i Savjeta Evrope ovaj, veoma zahtjevni posao privesti kraju. Vjerujem da će dokumentacija koju smo u međuvremenu prikupili (iskustva drugih parlamentarnih demokratija, mišljenja eksperata, nevladinog sektora, predstavnika univerziteta itd...) pomoći da zajednički usvojimo nesporna rješenja koja će garantovati primjenu visokih demokratskih standarda. Takođe, vjerujem da ćemo zajedničkim radom doći i do neophodne dvotrećinske većine za nekoliko najvažnijih zakona iz ove oblasti.

POBJEDA: Jeste li zadovoljni saradnjom sa NVO sektorom?

SEKULIĆ: Veoma cijenim podršku nevladinog sektora, posebno onih NVO koje su se i do sada bavile izbornim zakonodavstvom. Većina njihovih primjedbi i sugestija kada su u pitanju ovi zakoni su u skladu sa sugestijama eksperata OEBS-a i Savjeta Evrope ili imaju uporište u izbornoj praksi drugih parlamentarnih demokratija.

Vjerujem da će se i naše kolege iz opozicije saglasiti sa većinom ovih sugestija i da ćemo usaglasiti najbolja rješenja. Podsjećam da smo tokom rada na izbornim zakonima u susret predsjedničkim izborima prihvatili najveći dio sugestija posmatračke misije OEBS-a, a da većih primjedbi na ova rješenja nijesu imale ni naše kolege iz opozicije iako nijesu glasali za njih.

 Ne treba gubiti iz vida da su sve parlamentarne i predsjedničke izbore do sada u Crnoj Gori pratile međunarodne posmatračke misije i da smo dobijali pozitivne ocjene, kako za izborne zakone tako i za njihovo sprovođenje.

Portal Analitika