NATO

Crnogorski vojnici na NATO vježbi u S. Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji od 20. maja do 15. jula biće održana vojna vježba "Odlučni udar" u kojoj će učestovati po 2.000 makedonskih i američkih vojnika.
Crnogorski vojnici na NATO vježbi u S. Makedoniji
Portal AnalitikaIzvor

Zajednička vježba Armije Sjeverne Makedonije i Evropske komande Vojske SAD-a (US EUCOM) biće sprovedena u nekoliko faza i u njoj će učetvovati i 100 pripadnika vojske Crne Gore i po 25 Bugarske, Litvanije i Albanije, a biće korišćeno i više stotina vozila.

"Na predlog Ministarstva odbrane, vlada Republike Sjeverne Makedonije prihvatila je Informaciju za izvođenje vježbe Vojske Republike Sjeverne Makedonije i Komande US EUCOM 'Odlučan udarac', kao i učešće stranih oružanih snaga na teritoriji države, te je usvojila Odluku o odobrenju ulaska i prestoja pripadnika stranih oružanih snaga na teritoriji Republike Sjeverne Makedonije zbog izvođenja vježbe 'Odlučan udarac' izjavio je portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

Kako je naveo Bošnjakovski, vježba je usmjerena ka postizanju interoperabilnosti kod pripadnika oružanih snaga zemalja-učesnika u cilju omogućavanja povećanog doprinosa u tekućim i budućim operacijama u okvirima NATO alijanse.

Kako je saopšteno iz makedonske Vlade, to će biti najveća vojna vježba u ovoj zemlji do sada i biće praktičan i vidljiv način kako se manifestuje saveznička pomoć članstvu Republike Sjeverne Makedonije u NATO-u.
 

Portal Analitika