Svijet

"Velika jabuka" zabranjuje krzno?

Njujork bi mogao postati treći američki grad koji će zabraniti prodaju krzna, poslije San Franciska i Los Anđelesa.
"Velika jabuka" zabranjuje krzno?
RTSIzvor

Njujorški zastupnici gradske skupštine razmatraju mjeru kojom bi zabranili prodaju svih novih proizvoda od krzna, javljaju američki mediji.

Ova mjera mogla bi da promijeni stanje na ulicama grada koji ima ogroman uticaj na svjetsku trgovinu, finansije, umjetnost, modu…

Menhetnom, koga često nazivaju urbanom oazom grada, gdje život nikad ne staje, krzno su „šetale“ mnoge poznate dame, od Merilin Monro, pa sve do sestara Kardašijan.

Vlasnici firmi koje se bave proizvodnjom odjevnih predmeta od krzna kažu kako bi zabrana prodaje krzna mogla ostaviti bez posla hiljade ljudi, javlja Elle.

Sa druge strane, aktivisti za zaštitu životinja naglašavaju kako je nošenje krzna nehumano. 

„Ekonomski razvoj i okrutnost ne smiju se miješati. Proizvodnja krzna oslanja se na nasilje nad nevinim životinjama“, izjavila je članica njujorške skupštine Linda Rozental.

Sudbina odluke o zabrani krzna u Njujorku biće poznata u narednih nekoliko mjeseci.

Među onima koji podržavaju da se trgovina krznom zabrani u „Meki“ modne industrije našla se i čuvena glumica Anđelika Hjuston.

Hjuston je za Dejli Njuz rekla da je krzno bilo simbol „glamura i bogatstva“, ali se sad stidi što je podržavala trgovinu krznom prije mnogo godina, prenosi AP.
 

Portal Analitika