Region

Mira Marković sahranjena u dvorištu kuće, pored supruga Slobodana

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Marković položena je danas u zajedničku grobnicu pored supruga Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije, u dvorištu njihove kuće u Požarevcu.
Mira Marković sahranjena u dvorištu kuće, pored supruga Slobodana
Tanjug/BlicIzvor

Sahrana je obavljena u 15 sati, ali njoj nije prisustvovao niko od članova uže porodice, od sina Marka i ćerke Marije, do unuka Marka Miloševića i njegove majke Milice Gajić.

Prije polaganja urne, pročitano je pismo ćerke Marije, koja je između ostalog navela da joj je mnogo žao što je odlučila da bude pokopana u Požarevcu, "ti i tata sami, gdje ja i Marko nikada nećemo doći".

Urna je položena ispod lipe u dvorištu gdje počiva Slobodan Milošević.

Kako je prenio Blic, ispred su bili lider SRS Vojislav Šešelj, koji i organizuje sahranu, poslanik SRS Milovan Bojić, kao i pjevačica narodne muzike i nekadašnja članica JUL-a Zorica Brunclik sa suprugom. Kako javljaju reporteri Blica, prisutan je i nekadašnji tjelohranitelj Slobodana Miloševića Goran Pajić, poslanik Dragomir Karić...

Takođe, tu su i ministarska bez portfelja u vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, kao i poslanik SPS i bivši ministar obrazovanja Žarko Obradović, zatim advokat Zdenko Tomanović...

U požarevačkom Domu kulture danas je održana komemoracija udovici Slobodana Miloševića, Miri Marković, koju je je organizovalo Udruženje "Sloboda".

Dugogodišnji predsjednik tog udruženja Uroš Šuvaković rekao je da je Mira Marković bila najvažniji svjedok Slobine epohe, njegov najodaniji saborac u najtežim bitkama.

"Bila je ljevičar, komunista, Jugosloven, profesor univerziteta, kosmopolita, borila se za pravdu, svoju zemlju i narod. Bila je antifašista od rođena, sa cvijetom u kosi koji je nosila u znak sjećanja na jedinu sliku njene majke koju su ubili fašisti u logoru na Banjici", rekao je Šuvaković.

Komemoraciji su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, bivši premijer Srbije Nikola Šainović, nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović i drugi.

Urna sa posmrtnim ostacima Mirjane Mire Marković, supruge nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, stigla je juče iz Rusije u Srbiju.

Mirjana Marković preminula je 14. aprila u 77. godini u Moskvi usljed komplikacija izazvanih upalom pluća, koju je dobila nakon dvije operacije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Portal Analitika