Svijet

Francuska na nogama: Hapšenja, plamen, sukobi...

Francuski "Žuti prsluci" protestuju kako bi podsjetili vladu da obnova katedrale Notr Dam nije jedini problem koji treba riješiti.
Francuska na nogama: Hapšenja, plamen, sukobi...
agencijeIzvor

Kako navodi AP, na današnjim demonstracijama je do sada uhapšeno oko 70 osoba.

Prema navodima agencije, jedna grupa se okupila oko ministarstva finansija zahtijevajući smanjenje poreza za radnike i penzionere i povećanje poreza za bogate.

Dio demonstranata se nalazi ispred Notr Dama kako bi iskazali tugu zbog nedavnog požara, a policija je spriječila pokušaj ulaska oko 200 ljudi u Jelisejsku palatu.

"Žuti prsluci" žele da izraze negodovanje što je za četiri dana prikupljena milijarda "za kamenje, a za sirotinju ništa", napisao je juče Pjer Derije na Fejsbuk stranici grupe "Žuti prsluci" sa sjedištem u Monpeljeu, na jugu Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je juče rekao da će 60.000 policajaca biti raspoređeno širom Francuske, a da će demonstracije u blizini Notr Dama biti zabranjene.

Kako prenosi agencija, u pitanju je 23. protest "Žutih prsluka" protiv ekonomske nejednakosti i vladavine francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Foto: Tanjug/AP

Portal Analitika