Društvo

Traže da krstionica ostane i da se obnovi manastir na Prevlaci

Radio Tivat javio je juče da će vjernici koji, kako se navodi, „brane krstionicu na Miholjskoj prevlaci“ u subotu na trgovima Tivta, Kotora, Herceg Novog i Budve organizovati potpisivanje peticije kojom traže obnovu manastira i očuvanje krstionice.
Traže da krstionica ostane i da se obnovi manastir na Prevlaci
PobjedaIzvor

Cilj inicijative je, kako navode, dobijanje građevinske dozvole za obnovu koju Mitropolija crnogorsko-primorska čeka još od 2012. godine.

ZAHTJEV

- Na 800. godišnjicu osnivanja Zetske episkopije, vjerni narod Boke zahtijeva obnovu Manastira Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci. Evropska povelja o ljudskim pravima i slobodama, kao i svi domaći pravni akti garantuju građanima pravo na slobodu ispovijedanja vjere na njihovom istorijskom - kultnom mjestu - ističe se u tekstu peticije.

Inspektori Morskog dobra u decembru prošle godine, obilazeći teren zatekli su ekipe koje grade krstionicu i pontu na Ostrvu cvijeća i o tome odmah obavijestili Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ustanovljeno je da se radi o još jednom nelagalnom objektu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Skoro četiri mjeseca trajale su procedure za uklanjanje ove „divlje“ građevine, ali, kako se pokazalo, bez uspjeha. Iako je donijeto rješenje da se objekat ukloni, to nije učinjeno.

Ministarstvo je, neuobičajeno za ove poslove, dan prije nego je ekipe trebalo da izađu na teren, javnost obavijestilo kada će i u koliko sati početi uklanjanje krstionice. Srpska crkva je spremila odgovor. Policiju i ekipe koje je trebalo da uklone ovaj „divlji“ objekat 2. Aprila dočekali su građani i vjernici i „odbranili“ ga.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović oglasio se potom proklinjući onoga ko sruši krstionicu.

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je prije nekoliko dana da „kao što građanin ne može da radi suprotno zakonu i predviđenoj proceduri, to ne može da radi niko u ovoj zemlji, pa ni crkva“.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika