Društvo

„Jadran“ sa tivatskih Pina kreće sjutra na petnaestodnevnu plovidbu

Školski brod „Jadran“ Mornarice Vojske Crne Gore pod zapovjedništvom kapetana korvete Zorana Ivanovskog kreće sjutra u 11 h, sa tivatskih Pina na petnaestodnevnu plovidbu na ruti Tivat - Istanbul - Pirej.

„Jadran“ sa tivatskih Pina kreće sjutra na petnaestodnevnu plovidbu
Portal AnalitikaIzvor

Plovidba je organizovana u cilju praktične obuke 42 studenta Pomorskog fakulteta u Kotoru sa nautičkog, brodo-mašinskog i smjera pomorske nauke. Riječ je o studentima druge i treće godine koji će se u pratnji četiri profesora obučavati u brodskim vještinama i vršiti pomorsku službu pod nadzorom pripadnika Vojske Crne Gore i posade broda. 
 „Jadran“ će do Istanbula ploviti četiri dana, koliko će se potom i zadržati u istanbulskoj luci, nakon čega isplovljava za Pirej u kojem će, nakon dvodnevne plovidbe, boraviti tri dana. Studenti i posada broda obići će niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznati se sa bogatom pomorskom prošlošću ove dva grada i njihovim značajem u svjetskom pomorskom biznisu.  
Sa „Jadrana“ će, tokom prolaska kroz Medovski zaliv u Albaniji, biti bačen vijenac u more, u znak sjećanja na veliko stradanje crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike, a koji su izgubili život u potonuću italijanskog broda „Brindizi“, 2016. godine.     
 

Portal Analitika