Marketing

Pretvorite spavaću sobu u vaše carstvo udobnosti!


Odabrali ste savršen krevet, a sada se suočavate sa pitanjem kako odabrati pokrivač, jastuk i naravno posteljinu. Pročitajte savjete koji će vam zasigurno pomoći kod izbora.

Pretvorite spavaću sobu u vaše carstvo udobnosti!
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Izvor

Odaberite najbolju posteljinu

Svako godišnje doba zahtjeva prilagođavanje materijala i u spavaćoj sobi. Za topliji period godine biramo lagane, prozračene materijale, a za hladnije dane izbor su deblji i topliji materijali.

Kvalitet sna svakako zavisi i od izbora odgovarajuće posteljine. Svakog dana smo umotani u posteljinu barem 7 sati. Budući da smo u direktnom kontaktu sa materijalom od koga je posteljina izrađena, kvalitetni materijali i adekvatan način održavanja posebno su važni, kako bi san bio najbolji.

Posteljina mora biti kvalitetna i otporna, jer se treba često prati. Naravno, najbolja je ona izradjena od prirodnih materijala kao što su pamuk, svila. Prirodni materijali apsorbuju vlagu koju naše tijelo oslobađa tokom spavanja.

Prilagodite posteljinu periodu godine

Mnogi od nas ne razmišljaju o mijenjanju posteljine tokom hladnijeg perioda godine, iako se određen broj ljudi tokom zime ipak voli umotati u topliju posteljinu. Jedan od toplijih materijala od kojih se izradjuje posteljina svakako je flanel. Posteljina od flanela je sa obje strane blago neravna, što znači da je deblja, a time i toplija.

Za toplije mjesece najviše će prijati posteljina izradjena od čistog pamuka koji je izvrstan izbor za ljude osjetljive kože. Pamuk je nježan, prozračan i upija vlagu pa tako pruža najbolju okolinu za spavanje. S pamučnom tkaninom doživjećete potpun osjećaj svježine, što poliesterske tkanine i mješavine ne pružaju. Klasične pamučne ili pamučno-satenske posteljine odgovaraju upotrebi tokom cijele godine. Satensko tkanje pamuka ili svilena posteljina pružiće vam najbolju udobnost tokom ljetnjih noći. Posteljine izrađena od renforce platna, lagane mekane tkanine, jednostavne su za održavanje.

Provjerite najnoviju ponudu posteljina u Vitapuru>>

Adekvatna dimenzija jorgana i posteljine su preduslov boljeg sna

Za idealan san od velikog značaja je i odabir veličine jorgana, jastuka i posteljine. Mnogi ne pridaju pažnju odabiru posteljine, ali to je završni detalj na putu ka kvalitetnom spavanju. Pazite da ne kupite premalu ili preveliku posteljinu u odnosu na dimenzije pokrivača i jastuka jer to posljedično znači neudobno spavanje – posteljina se gužva i presavija te vam u toku noći izaziva nervozu.

Singl krevet – krevet za jednu osobu 90x200 cm

Kod kreveta za jednu osobu, treba vam pokrivač dimenzije 140x200 cm, a posteljina mora biti istih dimenzija. Izaberite posteljinu sa jorganskom navlakom 140x200 cm i jastučnicom. Kao donji čaršav, izaberite gusto tkani pamučni čaršav u željenoj bolji i dimenziji 90x200 cm.

Bračni krevet  140/160x200 cm

Kod bračnog kreveta je od najvećeg značaja odabir veličine jorgana. Idealna dimenzija je 200x200, a tih dimenzija treba da bude i posteljina.

Bračni krevet 180x200 cm

Za bračne krevete dimenzija 180x200cm je najbolji izbor pokrivača i posteljine 200x200 i veće od toga. Ako vi i vaš partner ipak preferirate da se svako pokriva svojim pokrivačem, odaberite dva pokrivača u dimenziji 140x200 cm, a u toj dimenziji i posteljinu. Ukoliko ste višeg rasta, obavezno uzmite posteljinu i pokrivač dužine 220 cm.

Posteljina je ukras vaše spavaće sobe

Posteljina nije namijenjena samo zaštiti vašeg pokrivača i jastuka od prljanja, već unosi određenu emociju u prostoriju u kojoj spavate. Dajte sebi vremena kada birate posteljinu i birajte samo najkvalitetnije materijale, boje i dezene jer će to biti sastavni dio vašeg enterijera.

 

vitapur-posteljina1

 

Par riječi o održavanju posteljine

Posteljinu na krevetu je dobro zamijeniti na svakih 10 dana. U slučaju čestih pranja, gubi se na trajnosti i kvalitetu. Cijena posteljine nije mjerilo kvaliteta, ali ponekad igra važnu ulogu. Često se jeftinija posteljina brže ošteti, ispere ... Posteljine srednjeg i visokog cjenovnog ranga izrađene su od gusto tkanog materijala i mogu se koristiti duži period. Šarene posteljine treba prati na nižim temperaturama (do 40 stepeni) jer ćete na taj način duže zadržati intenzitet boje. Svijetle posteljine (bijele, bež boje) mogu se prati na višim temperaturama. Naravno, nemojte zaboraviti da provjerite oznake održavanja prije pranja.

Sušenje i peglanje posteljine

Posteljinu je najbolje sušiti na otvorenom, na svježem vazduhu i vjetru. Kada je posteljina osušena, preporučljivo ju je odmah peglati.

 

Portal Analitika