Društvo

Od virusa gripa u Crnoj Gori umrla ukupno 31 osoba

Registrovan 31 smrtni slučaj
Od virusa gripa u Crnoj Gori umrla ukupno 31 osoba
Portal AnalitikaIzvor

Od 40. sedmice minule godine počela je sezona nadzora nad gripom za sezonu 2018/2019 i trajaće do kraja 20. semdice tekuće godine. 

Zaključno sa 15. nadzornom sedmicom ukupno je registrovan 31 smrtni slučaj od infekcije izazvane virusom gripa u sezoni 2018/2019 - navodi se u izvještaju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti.

Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori u toku 15. nadzorne sedmice, ove godine, prijavljene su 32 osobe sa simptomima nalik gripu, što predstavlja incidenciju od 5,2/100000 stanovnika. To je je za oko 21% manje u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prema podacima za izvještajni period nadzora registrovan je pad u broju oboljelih u svim uzrasnim grupama.
Najveći broj oboljelih od bolesti sličnih gripu (ILI) u izvještajnoj nadzornoj sedmici (15. 2019.) registrovan je u uzrastu od 20-64 godine (25 oboljelih, ods. 78,1% odukupnog broja prijavljenih slučajeva) a najviša incidencija se registuje u dobnoj grupis tarijih od 65 godina (Inc=6,62).

Kako napominju najefektivnija mjera prevencije gripa je vakcinacija, pa preporučuju da se sve osobe kojes u u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu. 

''Podsjećamo da su u Domovima zdravlja u Crnoj Gori dostupne vakcine. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeem za vakcinaciju prije poletka šierenja virusa u populaciji, obzirom na to da je za razvoj antitijela potrebno da prođu 2-3 sedmice od vakcinacije'', ističe se u izvještaju.

Portal Analitika