Politika

Strah od ćorsokaka

Krajem tekuće ili početkom naredne sedmice iz beogradske centrale Srpske napredne stranke na adresu Demokratskog fronta biće upućeni prijedlozi čiji je cilj inoviranje platforme za smjenu vlasti u Crnoj Gori i jasnije pozicioniranje srpskih i prosrpskih političkih grupacija u odnosu na organizatore takozvanih građanskih protesta, saznaje Pobjeda.
Strah od ćorsokaka
Radomir Bato Tomić
Radomir Bato TomićAutor
Nova PobjedaIzvor

Prema Pobjedinim izvorima, ključna sugestija koju će liderima Fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću predočiti iz vrha Vučićeve SNS odnosiće se na djelimičnu promjenu metoda borbe koja će biti lišena ulične radikalizacije, a pogotovo namjere da se izazivaju sukobi sa policijom ili pristalicama aktuelne crnogorske vlasti.

POVRATAK U PARLAMENT

U Beogradu smatraju da bi insistiranje na haotičnoj radikalizaciji bilo dočekano s oštrim protivljenjem od strane uticajnih međunarodnih faktora, jer ključne članice EU ne gledaju blagonaklono na destabilizaciju država Zapadnog Balkana posredstvom nasilnih uličnih akcija.

Stoga, iz Beograda će se sugerisati ideja trajnog povratka u parlament, uz stalno insistiranje da se otvore sve teme od značaja za trenutni položaj i budućnost srpskog naroda u Crnoj Gori, ali i one teme koje govore o ,,kriminalizaciji režima Mila Đukanovića i Duška Markovića i većine ključnih državnih institucija pod njihovom kontrolom“.

Povratkom u parlament isposlovao bi se, kako se smatra u Beogradu, kooperativniji odnos međunarodnih autoriteta prema aktivnostima crnogorske opozicije.

Tim načinom borbe, koji bi dijelom imao institucionalni karakter, opteretili bi se odnosi unutar vladajuće koalicije koju je, očito, homogenizovao dosadašnji pristup prevrata i traženja „hitnih ostavki svih na svim pozicijama“.

Strah od nestabilnosti i uličnih nereda jasno je distancirao dio vlasti nesklonih, ali „šutećih“ građana, koji lagano gube entuzijazam za subotnjim okupljanjima. Jedinom promjenom metoda borbe, uz ozbiljnije institucionalne akcije, procjenjuje se da bi taj dio građana, koji hoće mirne promjene, mogao da se opredijeli na aktivniji odnos.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika