Svijet

Sačuvane relikvije i umjetnine, svijet nudi pomoć

Požar koji je u ponedjeljak uveče izbio u devet vijekova staroj katedrali Notr Dam u Parizu ugašen je tokom noći, a francuske vlasti počele su juče nacionalnu kampanju prikupljanja novca za obnovu tog zdanja.
Sačuvane relikvije i umjetnine, svijet nudi pomoć
Agencije/PobjedaIzvor

Vatra, koja je oko 19 sati izbila na vrhu bogomolje, ubrzo se proširila na čitav krov i zahvatila centralni toranj koji se potom urušio. Francusko tužilaštvo pokrenulo je istragu, kako bi utvrdilo tačan uzrok požara, koji je prema dostupnim informacijama dio nesrećnog slučaja.

Sumnja se, međutim, da je on povezan sa radovima na rekonstrukciji katedrale koji su bili u toku. Angažovani su i stručnjaciu koji rade na stabilizaciji građevine iz 12. vijeka.

Francuski mediji javljaju da su sačuvane vrijedne relikvije i umjetnička djela, koje su se nalazile u katedrali. Umjetnine poput Hristove krune od trnja, odore svetog Luja i druge relikvije, privremeno su smještene u gradsku Skupštinu i kasnije će biti prebačene u muzej Luvr.

Stručnjaci najavljuju da će za potpunu obnovu katedrale, koja predstavlja jedan od simbola Pariza, biti potrebne godine, a možda i decenije. 

Francuski predsjednik Emanuel Makron uputio je juče apel za prikupljanje novca za obnovu zdanja na koji su se ubrzo odazvale mnoge poznate i imućne ličnosti širom svijeta. Makron je naveo i da će katedrala zajedničkim snagama biti obnovljena.

- Notr Dam je za nas više od katedrale. To je naša istorija, naša književnost, naša mašta, mjesto gdje smo preživjeli važne istorijske trenutke, epidemije, ratove, gdje smo dočekali slobodu. Ono je epicentar naših života. To je bez dileme dio naše sudbine. Tražićemo pomoć najtalentovanijih stručnjaka širom svijeta da nam pomognu u obnovi – rekao je predsjednik Francuske.

Na poziv Makrona ubrzo su se odazvali lideri Evropske unije i poslanici u evropskom parlamentu koji su, uz poruke solidarnosti, francuskoj naciji ponudili pomoć u obnovi bogomolje.

- Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen - poručio je prvi čovjek Evropske komisije Žan Klod Junker.

- Juče je bio užasan dan za sve one koji vole Francusku i koji vole Pariz. Pariz nije neutralno mjesto. To je mjesto koje se voli i u koje se iznova zaljubljujete - dodao je Junker.

Sa druge strane, predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je sve članove parlamenta, njih 751, da doniraju dnevnicu za obnovu Notr Dama.

- Kao bivši stanovnik Pariza, kao Italijan, kao Evropljanin, moje srce je ranjeno, kao i sva naša srca, zbog onoga što se desilo u Parizu - rekao je Tajani obraćajući se poslanicima na francuskom.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika