Društvo

Eraković: Lider u regionu u liječenju oboljelih od multipla skleroze

Crna Gora je lider u regionu u mogućnostima dijagnostikovanja i liječenja oboljelih od multipla skleroze, a saradnjom sa najvećim evropskim stručnjacima napaviće veće iskorake u liječenju te bolesti, poručio je direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković.
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom posjete KCCG-u jednog od najpoznatijih austrijskih neurologa Tomasa Bergera, rekao da Crna Gora ne zaostaje za razvijenim evropskim zemljama, kada je riječ o liječenju oboljelih od multipla skleroze, a da u odnosu na zemlje regiona, sa Slovenijom dijeli prvo mjesto. 

Kako prenosi PR Centar, Eraković je rekao da u Crnoj Gori ima oko 600 oboljelih od multipla skleroze.

On je ocijenio da je ponos doktora i države to što je Crna Gora lider u regionu sa mogućnostima dijagnostifikovanja i liječenja oboljelih od multipla skleroze.

„To je svakako snažna poruka za naše pacijente. Ali tu se ne zaustavljamo, nego ćemo, uz pomoć najvećih evropskih eksperata, kao što je Berger, napraviti veće iskorake u liječenju te bolesti“, istakao je Eraković. 

Berger je kazao da danas postoji 16 dostupnih terepija za liječenje multipla skleroze, pri čemu, kako je pojasnio, ne samo za liječenje pacijenata, koji su oboljeli od relapsno remitentne, već i za liječenje pacijenata, koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze.

»Dakle, danas imamo terapiju, po prvi put dostupnu, i za liječenje pacijenata koji imaju primarno progresivni oblik multipla skleroze. Prije svega, osnovni principi liječenja se zasnivaju na tome da želimo da pacijenti nemaju bilo kakvu aktivnost bolesti«, kazao je Berger.

Kako je naveo, od izuzetnog značaja je da se liječenje počne što ranije i na kraju, imajući u vidu terapijske mogućnosti, i samu volju pacijenta, može se smatrati da su ovo počeci personalizovanog pristupa liječenju i da je pacijent u fokusu.

On je ocijenio da su terapijske mogućnosti i dostupnost inovativne tarapije u Crnoj Gori izuzetni.

»Ne samo kada poredimo Crnu Goru sa zemljama regiona, već i sa mnogim zemljama Evropske unije. To je velika stvar za liječenje pacijenata u Crnoj Gori i Klinički centar je u izuzetnoj poziciji i pacijenti imaju veliku šansu za liječenje ovdje«, rekao je Berger.

Portal Analitika