Kultura

Završeni radovi na adaptaciji Scene Studio u CNP

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas na pres konferenciji na kojoj su predstavljene nedavno završene aktivnosti na adaptaciji Scene Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Završeni radovi na adaptaciji Scene Studio u CNP
Portal AnalitikaIzvor

''Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da sa kolegama iz Crnogorskog narodnog pozorišta obiđem adaptiranu Scenu Studio, koja, bez sumnje, predstavlja jedan novi, moderan i nadasve funkcionalan sadržaj u okviru nacionalnog pozorišta. Kao što imate priliku da vidite, scena Studio je nakon adaptacije, za koju je Država opredijelila 120.000 eura, postala multifunkcionalan kompaktan prostor, opremljen savremenom audio, video i rasvjetnom opremom'' istakao je ministar Bogdanović.

On je dodao i ''posebno raduje činjenica da ovo nije jedini iskorak koji prepoznajemo kod Crnogorskog narodnog pozorišta tokom tekuće godine. Završetak adaptacije Scene Studio vidim kao nastavak dinamičnih i progresivnih aktivnosti, koje će za rezultat imati produkciju čak pet novih predstava samo u ovoj godini. Snažni iskoraci su zapaženi i na planu međunarodne saradnje, tako da ćemo već ovog oktobra, novu pozorišnu sezonu otvoriti predstavom u režiji Andrija Žoldaka, jednog od najznačajnijih evropskih pozorišnih reditelja. Sve to govori o Crnogorskom narodnom pozorištu kao o jednoj od institucija koje pružaju nemjerljiv impuls cjelokupnoj kulturi naše države''.

''Svakako, mi kao Država nismo ostali nijemi na njihove potrebe – kako sa aspekta podrške programskom okviru, tako i sa aspekta unapređenja potrebne infrastrukture.Tako već danas mogu sa zadovoljstvom kazati da je u toku tender za nabavku novih termotehničkih instalacija, kojim će CNP dobiti adekvatan i savremen sistem grijenja i hlađenja, čija je ukupna vrijednost gotovo 300 hiljada eura. Pripremamo tehničku dokumentaciju kako bismo ove godine uradili i hitne sanacione radove na krovu i fasadnim površinama čime će biti riješen problem prokišnjavanja u pojedinim zonama objekta. Takođe radimo i na pripremi dokumentacije za izradu glavnog projekta adaptacije cjelokupnog pozorišta, čime ćemo stvoriti uslove da udjemo u jednu sveobuhvatnu adaptaciju ovog zdanja koje je do danas koristilo preko 1.6 miliona korisnika'' zaključio je Ministar na presu.

Na pres konferenciji su govorili i direktorica CNP Zorana Kralj,umjetnički direktor CNP Željko Sošić, reditelj Goran Bulajić i ekipa koja je radila na predstavi “Smrt i djevojka” sa kojom će biti otvorena adaptirana Scena Studio.

Radovi na adaptaciji Scene Studio počeli su u oktobru 2017., a završeni u martu 2019. godine i za njih je opredijeljeno 120.000 eura. Scena Studio je opremljena savremenom audio, video i rasvjetnom opremom, sa teleskopskim tribinama kapaciteta 135 mjesta za gledaoce, umjesto dosadašnjih 70. Prostor je dodatno zvučno i termički izolovan, sa akustičnom obradom, što ga čini pogodnim za dramske i muzičke manje forme, kao i za filmske projekcije. Scena Studio je klimatizovana, sa značajno uvećanim tehničkim i tehnološkim kapacitetima, pogodna za realizaciju programskih aktivnosti i primarne djelatnosti CNP-a.

 

Portal Analitika