Zanimljivosti

Volkswagenova SUV ofanziva – Coupe, Teramont X i Tarok

Njemački Volkswagen predstavio je u Šangaju nove modele koji su veliki korak ka ispunjenu cilja o dupliranju ponude u SUV klasi sa najmanje 12 modela.
Volkswagenova SUV ofanziva – Coupe, Teramont X i Tarok
b92Izvor

Kinezi su prvi vidjeli SUV Coupe i Teramont X kupe-SUV namijenjen domaćem tržištu, dok je VW u međuvremenu krenuo i u "pik-ap" ofanzivu pa su Amerikanci dobili novi kamionet Tarok.

Iako nema pretjerano kreativno ime, SUV Coupe bi mogao da bude snažna karta u rukama Volkswagena u najmlađem segmentu najpopularnije klase automobila.

Krasi ga lijepa kombinacija sportskih i elegantnih linija uz atraktivne detalje poput hromirane ivice u obliku slova C na prednjem braniku.

Nema detalja o planovima za masovnu proizvodnju, ali iz VW ističu da su spremni da ga odmah krenu sa produkcijom.

U međuvremenu, Kinezi su posle najvećeg VW koncepta SMW dobili još jedan veliki njemački SUV, ovaj put u kupe obliku – Teramont X.

Čistih proporcija uz blagu spotsku liniju na Teramont X posebno se ističu masivna prednja maska i hromirane lajsne oko VW logoa.

Pažnju privlači i prednji branik, te dvostruki izduvni sistem na zadnjem, a nose ga 21-inčne felne sa deset kraka.

U enterijeru koji prima pet putnika dominiraju 10,25-inčna potpuno digitalna kontrolna tabla te 9,2-inčni multimedijalni sistem.

Nema tačnih detalja o pogonu, ali se pod haubom očekuje 3,6-litarski V6 sa 280 KS i 360 Nm uz 4Motion pogon na sva četiri točka.

Rezervacije u Kini počinju u maju, a tek se očekuje potvrda da li će i ostatak svijeta moći da kupi Teramont X.

Za kraj, VW je odlučio da postane konkurentan i u klasi kamioneta, a puls najpopularnijeg tržišta SAD ispitaće koncept Tarok.

Ovaj model je već debitovao jesenas u Brazilu, gdje je privukao popriličnu pažnju sa 1,4-litarskim četvorocilindarskim turbo-benzincem sa 150 KS i pogonom na sva četiri točka preko šestostepenog automatika.

Iako bi zagriženi ljubitelji "pik-apova" mogli biti malo skeptični u vezi sa VW potpunim 4Motion 4x4 sistemom prilagodljivim na uslove vožnje, iz njemačke kompanije ističu da je Tarok sposoban za sve vrste terena.

Vidjećemo kako će Tarok biti prihvaćen na tržištu malih kamioneta koje je snažnije nego ikad, a koje je dodatno ojačano novim Jeep Gladiatorom i povratom Ford Rangera.

Portal Analitika