Politika

Perović: Novi protest u subotu, očekujemo napade

Sljedeći protest pokreta "Odupri se" biće organizovan u subotu u 19 časova u Podgorici spred zgrade Predsjednika, kazao je jedan od organizatora Džemal Perović na današnjoj konferenciji za medije i dodao da protest koji organizuje odbjegli biznismen Duško Knežević zakazan za četvrtak „zbunjuje javnosti što nije dobro“.
 Perović: Novi protest u subotu, očekujemo napade
L.Đ.
L.Đ.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Mi nastavljamo sa protestima i sa drugim aktivnostima koje smo najavili. Prošle subote nije bilo protesta ali smo prikupljali snagu i uradili ono što smo obećali građanima Crne Gore - da ćemo ići mi ka njima, da čujemo njihove sugestije, predloge i da se bolje organizujemo sa građanima iz svih opština. Nismo planirali velike skupove kako su to objelodanjivali režimski mediji, nego su to bili skupovi na otvorenom i čuli smo tamo mnogo dobronamjernih savjeta. Sve poteškoće koje mi inače ne krijemo i koje su i finansijske i svake druge prirode učinile su da se stekne utisak da smo mi kao organizatori protesta izmjestili forkus od glavnog cilja'', kazao je Perović.

Perović ističe da je to samo utisak a da je realnost drugačija.

''Nismo izmjestili cilj, mi ostajemo na istom kursu, na istom putu smjene režima i demontaže jednog korumpiranog sistema kako bi u nekoliko koraka preko Vlade građanskog jedinstva stigli do prvih poštenih izbora u Crnoj Gori. Mi borbu nastavljamo, spremni smo da je vodimo koliko god bude trebalo jer je ovo jedna velika šansa. Pored mašinerije paradržavnog aparata u službi nekoliko pojedinaca koji državu shvataju kao sredstvo ličnog bogaćenja, građani su oslobođeni straha, žele natrag svoju slobodu, pravdu u bolji život i dostojanstvo. Mi na tom putu nastavljamo i podsjećamo da se nikada niti jedna promjena nije dogodila bez istrajnosti kao najjačeg oružja. Mi ćemo nenasilno i istrajno pobijediti silnike koji predstavljaju ovaj režim'', dodao je Perović

Kako poručuje, dodatna snaga protesta slobodnih građana je činjenica da je sada čitav svijet vidio tridesetogodišnju vladavinu i na čemu je ona zasnovana. 

odupri-se-2

''Istina je ono što insistiraju veliči čelnici moći - da se vlast može promijeniti samo na izborima. Ali je takođe istina da se ova vlast tako ne može promijeniti što dokazuju brojne afere. Mi želimo da prije tih slobodnih izbora, demontiramo sistem. Da dobijemo nezavisne institucije koje će njih poslati u istoriju, u penziju a neke od njih i u zatvor. Prosto rečeno mi im kažemo onako kako su oni rekli prije 30 godina - dovoljno je da vi odete. Građani već znaju da je sve to na nama. Mi ćemo ih natjerati da odu. Ovaj pokret je samonikli pokret od grupe građana kojima su građani masovno povjerovali prvi put u istoriji Crne Gore'', ističe Perović.

Perović odbacuje sve navode ''režimskih medija'' i pojedinih analitičara u protekla dva mjeseca, te poručuju da odbor stoji na raspolaganju da odgovori na sva pitanja.

''Zbog naše transparentnosti smo izloženi i slabi kao jedna neformalna ekipa u borbi sa aždajom. Javnost mora imati razumijevanja jer neke od poteza ne možemo objelodanjivati njima da bi nam spremili njihove već poznate zamke. Mi kao odbor i pored mnogih podmetanja da smo potrčali za foteljama kažemo - pokret Odupri se, biće dugoročno organizovan kao kolektivni faktor i pozvaćemo građane na proteste protiv svake buduće vlasti ukoliko nastavi sa koruptivnim radnjama i sa nasljeđem DPS-a'', navodi Perović.

perovic

Perović poručuje da će se naredni protest održati u subotu i da će početi ispred zgrade predsjedništva.

''Na sve optužbe da su protesti politički a nisu građanski, odgovaramo - jesu politički su jer je njihova politika uzrok svekolike bijede građana Crne Gore i nečega što je strašnije i od samog siromaštva. Danas u domaćinstvima Crne Gore vlada strah za budućnost, vlada strah od buduće nemaštine jer su ovi pokrali ne samo nekretnite, ne samo izvačili kapital iz preduzeća, iz svih javnih bogastava koje ima Crna Gora. Napadaju rijeke, morsku obalu, nacionalne parkove i najgore, zadužuju našu đecu i naše unuke. Strah od budućnosti da se dalje nastavi sa ovakvom vlašću je velik kod građana. Međutim građani su oslobođeni straha njihovih mehanizama i nikoga više ne mogu prevariti jer sa ovom vlašću nemamo budućnost'', kazao je Perović.

Perović ispred pokreta Odupri se poručuje da vjeruju u masovnost protesta.

''Vjerujemo u masovnost iako znamo da je već nakon četvrtog protesta u pogon stavljena mašinerija, za sada više ona tajna koja obilazi kuće, a manje ova javna. Očekujemo i javne napade svakakve vrste kao što je bilo recimo desetak prekršajnih prijava što je pola našeg odbora'', istakao je Perović.

57021306-2363293807224124-5215053649918558208-n

Povodom protesta pokreta Do slobode, Perović kaže da pokret Odupri se od početka ima isti stav.

''Pohvalili smo od početka to što iznosi dotični gospodin, ali, podržavamo ustavno pravo svakog građanina na mirna okupljanja, a podržavamo i borbu svakog pojedinca na urušavanje ovog sistema. Naš je stav da pozivom nakon nastojanja da se bude dio našeg protesta, da se organizuje poseban protest, utiče na zbunjivanje građana i to nije dobro. Nemamo ništa protiv'', istakao je Perović.

Govoreći o sinoćnjem sastanku sa opozicijom, on je naveo da su dobili uvjeravanja da u potpunosti podržavaju pokret "Odupri se" i nedvosmisleno stoje iza potpisanog sporazuma.

''Na naše direktno pitanje, upravo i oko ovih protesta, nepodijeljen je stav svih lidera opozicije da oni čvrsto stoje iza potpisanog sporazuma, da ćemo nastaviti sa zajedničkim akcijama i da oni podržavaju proteste koji organizuje pokret Odupri se. Zajedno ćemo prema našim stranim prijateljima ići na turneju predstavljanja sporazuma za budućnost Crne Gore. Iz Brisela još uvijek očekujemo odgovor, ali ima i drugih adresa'', zaključio je Perović.
 

Portal Analitika