Svijet

Požar u Notr Damu: Katedrala spašena od totalnog uništenja

Poslije višesatne borbe vatrogasaca sa vatrom koja je zahvatila Notr Dam, nadležni vjeruju da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja.
Požar u Notr Damu: Katedrala spašena od totalnog uništenja
Portal AnalitikaIzvor

"Struktura je spašena", rekao je šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale.

Francuski vatrogasci oprezno su optimistični u procjenama da su spašene i dvije kule ove srednjevekovne katedrale od urušavanja.

"Možemo smatrati da su dvije kule Notr-Dama spašene", izjavio je novinarima komandir brigade vatrogasaca u Parizu, Žan-Klod Gale.

"Nadamo se da će konstrukcija ostati spašena", rekao je i Loren Nunez, državni sekretar ministra unutrašnjih poslova za Raša Tudej.

"Mnogo smo optimističniji nego ranije, ali moramo ostati oprezni u procjenama", rekao je on.

Preko 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

Ranije sinoć vatrogasci su izrazili sumnju da razorni požar u katedrali Notr Dam može da se zaustavi i nijesu isključili mogućnost potpunog urušavanja svjetske znamenitosti.

Požar za sada nepoznatog porijekla izbio je juče  oko 19 sati i prvo je zahvatio potkrovlje, dio krova i srušio stub kojeg su držala četiri stuba visine 93 metra.

 

Grbavac plače i grli katedralu Notre Dame. Bol u Parizu i cijelom svijetu zbog požara koji je oštetio  jedan od simbola francuske prijestolnice nalazi se na ovoj ilustraciji umjetnice Cristine Correa Freile.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Portal Analitika