Društvo

Kamere nezakonito snimaju u Podgorici

Na stubu za rasvjetu kod Tabačkog mosta u Podgorici, u ulici koja vodi ka Azerbejdžanskom parku, nalazi se kamera za koju Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije izdala odobrenje video-nadzora te lokacije. To je Danu potvrdio član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović, koji je najavio nadzor i najvjerovatnije uklanjanje kamere.

Kamere nezakonito snimaju u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Na fotografiji koju je u subotu snimio fotoreporter Dana vidi se kamera okrenuta ka javnoj površini ulici, a koja je postavljena na stubu za rasvjetu u ulici koja vodi ka parku.

Lacmanović je naglasio da je očigledno da ne postoje zakonski uslovi za snimanje javne površine na tom mjestu.

“Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama niko nije tražio dozvolu za postavljanje video-nadzora na ovoj lokaciji. Ukoliko kamera snima javnu površinu, ona se odmah mora ukloniti. Agencija će nakon izvršenog nadzora konstatovati u čijem je vlasništvu parcela na kojoj se nalazi stub sa kamerom i ko je vlasnik stuba. Ukoliko se pokaže da je vlasnik preduzeće koje gazduje rasvjetom, izdaćemo rješenje i subjektu koje gazduje stubom na kojem je javna rasvjeta naložiti da ukloni kameru. Očigledno je da za snimanje javne površine na tom mjestu i sa tog stuba ne postoje zakonski uslovi i da će Agencija morati da reaguje, naredi uklanjanje kamere i brisanje snimaka sačinjenih na taj način u vremenu za nama”, objasnio je Lacmanović.

On je ranije pozivao građane da podnesu prijavu tužilaštvu, Upravi policije, Komunalnoj policiji ili Agenciji ako primijete kamere koje sa privatnih objekata i površina snimaju trotoare, ulice i ostale javne prostore.

Snimanje javnih površina je krivično djelo za koje je predviđena novčana i kazna zatvora do godinu.

Agencija je ranije tražila od lokalnih samouprava Podgorice i Kotora da dostave spisak lokacija koje snimaju i objašnjenje u koju svrhu to rade, jer u tim gradovima ima najviše kamera.

Iz Agencije su ranije objašnjavali da građani mogu da snimaju svoju imovinu, ali ne i javne površine.

Policija je tokom 2016. godine pronašla 18 kamera na području Kotora. Tada su zbog sumnje da su pokušali da ih sklone uhapšene tri osobe.

Portal Analitika