Kultura

Sunce iz izgubljenog novčanika

Mnogo prije nego što je Formanov mjuzikl „Hair“ dobio kultni status, a hit r'n'b benda 5th Dimension zasjeo na prvo mjesto američkih lista, pjevač Bili Dejvis Džunior pričao je anegdotu o njenom nastanku
Sunce iz izgubljenog novčanika
S. S.
S. S.Autor
ObjektivIzvor

Prije nego što su sve ideje, emocije i filozofija hipi pokreta stali u bojni poklič „Daj nam sunca“, prije nego što ga je u vječnost okovao režiser Miloš Forman na kraju filmske adaptacije mjuzikla „Kosa“ („Hair“, 1979) - jedan novčanik izgubljen je u njujorškom taksiju.

Era Vodolije

Mnogo prije nego što je 11. aprila 1969. godine „Let The Sunshine In“ r'n'b benda 5th Dimension zasjeo na prvo mjesto američkih lista, pjevač Bili Dejvis Džunior pričao je anegdotu o njenom nastanku.

- Čovjek koji je pronašao moj novčanik bio je oduševljen kada je čuo da pjevam u bendu 5th Dimension. Nije želio nagradu, samo nas je pozvao na set mjuzikla „Kosa“, koji se tada prvi put spremao na Brodveju. Tamo je radio kao producent. Džejms Rado, Džerom Regni, svi ljudi zasluženi za nastanak „Kose“ bili su tamo. Čuli smo glumce kako ponavljaju „Daj nam sunca“ u hipi ritualu i morali smo da napravimo pjesmu o tome - govorio je Dejvis.

Pjesma je u martu 1969. izdata kao singl sa B-strane albuma „The Age of Aquarius“. I to pod imenom „Aquarius/Let the Sunshine In“. U suštini, to su bila dva napjeva iz mjuzikla, od kojih je prvi „Aquarius“ („Vodolija“) bio povezan sa jednim od glavnih mitova hipi pokreta. Radilo se o astrološkoj najavi dolaska „ere Vodolije“, koja donosi mir i kulturni preporod, nakon 2.000 godina vladavine Ribe.

02-singlica

Sektaški koš

- Kada mjesec uđe u sedmu kuću, a Jupiter stane u liniju sa Marsom, mir će voditi planete – glase uvodni stihovi koje su mnogi tih godina shvatali bukvalno.

Bend 5th Dimension je zbog toga često stavljan u isti koš sa raznim kultovima i sektama.

- „Vodolija“ i „Daj nam sunca“ su u suštini dvije pjesme, različitog tempa i takta... Ali, producent Hau Bons insistirao je da „Aquarius“ djeluje nedovršeno. Onda nam je rekao da ih sudarimo, kao dva voza koji jure velikom brzine iz suprotnih smjerova – objasnio je Bili Dejvis Džunior.

Tadašnji astrolozi nazvali su tekst pjesme papazjanijom. Jer eto, Jupiter tokom godine stane u niz sa Marsom više puta na nebu, Mjesec uđe u sedmu kuću dva puta dnevno... A početak „ere Vodolije“ je tema brojnih astroloških debata i trvenja, prema mišljenju nekih neće ni početi prije 2.680. godine...

Ali, ništa to nije bitno u trenutku kada u filmu „Kosa“ jednog regruta proguta utroba bojnog aviona na putu za Vijetnam, a mladost Amerike zapjeva „Daj nam sunca“. Dovoljno da u nekoliko riječi stane cijela generacija.

FOTO: pinterest.com / genius.com

Portal Analitika