Abiznis

Nadam se nastavku saradnje sa Crnom Gorom

Upitan da li bi u slučaju dalje saradnje, crnogorske vlasti mogle da računaju na popust pri kupovini, imajući u vidu da je do sada za Bel helikoptere potrošeno 30 miliona eura, Velde kaže da je spreman da pregovara o popustu
Nadam se nastavku saradnje sa Crnom Gorom
PobjedaIzvor

Generalni direktor kompanije ,,Bel helikopter“ za Evropu Dankan Van de Velde kazao je za Pobjedu da se nada da će nastaviti saradnju sa Crnom Gorom. -To je jedan od razloga zašto smo ovdje. Utisci o letilicama koje smo isporučili prošle godine su veoma pozitivni, helikopteri su veoma dobro prihvaćeni i već su stavljeni u upotrebu.

Koliko sam mogao da zaključim iz razgovora ovdje, vidim da postoji veliki entuzijazam za našim letilicama, tako da se stvarno nadam da ćemo moći da nastavimo međusobnu saradnju. Mi smo apsolutno spremni za dalju saradnju - rekao je Velde odgovarajući na pitanje Pobjede o daljoj saradnji sa Crnom Gorom. Upitan da li bi u slučaju dalje saradnje, crnogorske vlasti mogle da računaju na popust pri kupovini, imajući u vidu da je do sada za Bel helikoptere potrošeno 30 miliona eura, direktor Bel kaže da je spreman da pregovara o popustu.

-To je dobro pitanje. Ja sam Holanđanin, a mi uvijek razgovaramo o popustima. Tako da - samo naprijed. Mi uvijek pregovaramo o cijenama, ali teško je da kažemo šta radimo i kako, zato što od konfiguracije letilica zavisi i cijena helikoptera, ali spremni smo da razgovaramo. Kao što sam već rekao, Crna Gora je za nas važan kupac i mislim da je na obostranu korist da nastavimo saradnju, tako da se radujem da vidim šta možemo da uradimo - rekao je Velde. Kada je u pitanju saradnja sa zemljama regiona koje su članice NATO ili žele to da postanu, a samim tim unaprijede svoje vojne kapacitete, Velde je kazao da je teško da govori o projektima koji su u toku.

-Pridružio sam se Belovom timu prije par mjeseci, a glavni razlog što sam to uradio je što sam želio da saradnju proširimo na Evropu i da budemo prisutni u ovom regionu. Generalno, rekao bih da želimo da radimo sa zemljama regiona, to je naša misija, da budemo prisutniji ovdje i da promovišemo Bel i da postignemo više uspjeha nego sad. Ne bih govorio o detaljima, ali nadam se proširenju saradnje i sa drugim zemljama - zaključio je Velde. Ugovor o kupovini tri helikoptera, vrijedan 30 miliona eura, potpisan je 30. januara 2018. godine.

Helikopteri su u Crnu Goru doletjeli iz Praga gdje su u „Belovom centru za Evropu“ sklopljeni pošto su iz SAD isporučeni u djelovima. Prvi od modela ,,bell 412 EP“ stigao je u Crnu Goru u aprilu, dok su dva nova višenamjenska helikoptera „bel 412 EPI“, namijenjena Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore, stigla u Crnu Goru u avgustu prošle godine. Iz Ministarstva odbrane ranije je saopšteno da dolazak novih helikoptera označava novu fazu u razvoju Vazduhoplovstva Crne Gore.

Oni će biti korišteni za izvršavanje niza zadataka iz domena sve tri misije Vojske Crne Gore - odbrana Crne Gore kroz aktivnu saradnju sa saveznicima i partnerima, doprinos u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svijetu i podrška civilnim institucijama u kriznim situacijama - naveli su iz Ministarstva odbrane. Pored ostalog, dodaje se, za traganje i spašavanje na kopnu i moru, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, podršku policiji u protivterorističkoj borbi i osiguranju državne granice, nadzor vazdušnog prostora i izviđanje, traganje i spašavanje na kopnu i moru, u sanaciji posljedica nastalih prirodno ili vještački izazvanim katastrofama. I tokom procesa uvođenja helikoptera u potpunu operativnu upotrebu, koji traje tri do četiri godine, oni će se koristiti za izvršavanje namjenskih zadataka.

Portal Analitika