Politika

Bečić: Ne damo našu prirodu, ne damo Crnu Goru

Protest pod sloganom "Gotov je! Ne boj se", održan je danas na Žabljaku čime je, prema riječima organizatora, nastavljena realizacija Plana vaninstitucionalnog djelovanja, u cilju osnaživanja građanskih protesta u Crnoj Gori.
Foto: Demokrate Facebook
Foto: Demokrate Facebook
MinaIzvor

Protest je održan na Trgu Durmitorskih ratnika, kod Robne kuće u organizaciji Demokrata, DEMOS-a, Crnogorske, nezavisnih intelektualaca i, kako su rekli organizatori, žrtava progona kriminalnih struktura DPS-a.

Prema njihovim procjenama, na osmom protestu je učestvovalo oko hiljadu ljudi.

„Ovo je osmi protest “Gotov je! Ne boj se”, čijim održavanjem je nastavljena realizacija Plana vaninstitucionalnog djelovanja koji je imao za cilj osnaživanje građanskih protesta u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić, rekao je da je, iako je u specifičnoj situaciji, imao potrebu da pozdravi okupljene, jer smatra da na taj način najbolje čuva uspomenu na zajedničkog saborca na svim protestima, u svim akcijama svih prethodnih godina i decenija.

„Njegov iznenadni odlazak je meni stvorio veću obavezu i dao već snagu, energiju i odlučnost da istrajem u borbi za slobodnu Crnu Goru koju on ni nakon 30 godina borbe nije dočekao”, rekao je Bečića.

On je sa okupljenima podijelio primjer iz života svog oca koji je, kako je kazao, najbolja veza sa skupom i borbom koju vode na Žabljaku.

Ispričao je da je u vremenu njegove mladosti, u mjestu gdje je živio, došlo do pokušaja zauzimanja najljepšeg parčeta državne zemlje koju je omladina planirala za sportski kompleks.

„On je, predvodeći omladinu u jednoj teškoj borbi, uspio sa njom da odbrani taj kompleks i on je i dan danas poslije nekoliko decenija netaknut. Par dana pred smrt, ne sluteći šta će mu se desiti, podsjetio me je na te dane, evocirajući uspomene, i rekao mi, sa istim onim žarom, kao da je u mladosti, da bi ponovo sjutra bio spreman da život da, samo da to ostane kako jeste, državno i omladinsko«, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, čuvajući prirodu, rijeke, mora, jezera, obale, parkove, čuvaju se kosti predaka i budućnost potomaka.

„Šta je Crna Gora bez ove divne prirode? Prazna ljuštura. Šta je naš život bez ovih ljepota? Besmisao. Zato, ne damo našu prirodu, ne damo Crnu Goru, jer Crna Gora nije koverta, već najljepše parče zemlje u Evropi“, zaključio je Bečić.

Predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević kazao je da se predstavnici režima sjete nacionalnog bogatstva samo kada treba da ga unovče.

„Na našem protestnom okupljanju na Cetinju rekao sam da se vladajuća struktura sjeti da je naša zemlja sveta samo onda kada je prodaju. Njima su naša bogatstva vrijedna samo onda kada profit završava u njihovim džepovima“, poručio je Pavićević.

On je ukazao da je Durmitor nacionalni park, nacionalno bogatstvo koje je zakonom zaštićeno.

„Njima to nije prepreka, jer oni nijesu poštovaoci vladavine prava. Oni ne biraju sredstva. Oni su rušitelji institucija naše države, oni potcjenjuju crnogorskog građanina koji se pobunio i koji se bori za slobodu i pravdu“, poručio je Pavićević.

On je naglasio da je Durmitor jedinstvena prirodna cjelina, koja samo tako očuvana obezbjeđuje i ekonomski razvoj ovog prostora.

Vuko Vlahović, član Glavnog odbor DEMOS-a je rekao da elita često pokušava da nas „truje“ govoreći o ugroženoj državnosti Crne Gore.

„Istina je, međutim, da je najveći neprijatelj države upravo ta elita koja je od Crne Gore načinila feud, a od građana podanike. Ovdje žive ljudi koji ne ljube lance i zato ćemo zajedno smijeniti korumpiranu vlast i osloboditi Crnu Goru“, rekao je Vlahović.

Darko Šljivančanin, jedan od pokretača inicijative „Dalje nećeš moći“ istakao je da, iako su neki obećali da će spriječiti današnje okupljanje, nisu i neće nikada moći.

„Naša je dužnost da se pobunimo kada naume da nam otmu Durmitor i poklone ga sebi i svojim bliskim saradnicima tajkunima“, poručio je Šljivančanin.

Nakon završetka skupa, kolona građana, na čelu sa liderima, nezavisnim intelektualcima i žrtvama progona DPS-a prošetala je ulicama Narodnih Heroja i Vuka Karadžića.

Portal Analitika