Društvo

Vlahović će vratiti Vidaković na posao

Direktorica Osnovne škole ,,Štampar Makarije“ Nataša Vlahović kazala je za Pobjedu da zvanično još nije dobila odluku Osnovnog suda kojom je naloženo da se otpuštena nastavnica informatike Mirjana Vidaković u roku od osam dana vrati na posao, te da će poštovati tu odluku.
Vlahović će vratiti Vidaković na posao
PobjedaIzvor

Advokat ih je, kako je ispričala, obavijestio o sadržini presude.

- Poštovaćemo odluku suda… - rekla je ona.

U Sindikatu prosvjete su zadovoljni presudom, a za Pobjedu  je iz ove radničke organizacije Slobodan Savović kazao da mu je drago što se spor okončao na ovaj način. Upozoravali su, kako dodaje, bivšu direktoricu Milicu Stanković da ne otpušta nastavnicu, jer će izgubiti kasnije spor koji se pokrene protiv nje.

- Žao mi je što radni sporovi traju tako dugo. Vidaković je otpuštena prije skoro godinu dana. Trudili smo se da joj pomognemo koliko možemo, pokazali su solidarnost. Ostaje vječito pitanje i da li će konačno neko u ovoj državi, da odgovara zbog ovog - direktor ili onaj ko ih imenuje, neko mora. Primarno je da je nastavnica vraćena na posao, a ko će njoj duševnu bol nadokanadi i da li se to može uopšte nadoknadati i to je pitanje rekao je on. Vidaković je u aprilu tadašnja vršiteljka dužnosti direktorice škole Stanković ostavila bez posla zato što je ,,bez odobrenja iz škole iznijela dio računarske opreme“, ocjenjujući da je tim potezom počinila težu povredu radne obaveze.

Nastavnica je, međutim, pokušavala da je ubijedi da je samo željela da sačuva određenu dokumentaciju, ali bezuspješno. Vidaković je kazala Pobjedi da je srećna što je dobila ovaj spor i da jedva čeka da uđe u učionicu. Pravda je, kako je ispričala, zadovoljena, a ovaj postupak je dodatno ojačao. Bivša direktorica škole Stanković, međutim, i dalje tvrdi da je nastavnici zakonito uručila otkaz. - Ovo je još jedna potvrda koliko može da se vjeruje više u institucije sistema - rekla je ona.

Osnovni sud u Podgorici je presudio da u ovom slučaju tuženi, odnosno škola nije dokazala da je Vidaković iznošenjem komjuterske opreme iz kabineta, prouzrokavala materijalnu štetu - bilo kroz štetu u vrijednosti kompjutera i prateće opreme, bilo onu koja bi se sastojala u onemogućavanju redovnog odvijanja nastave. Zbog svega toga, kako je zaključeno u presudi, nije bilo osnova za otpuštanje nastavnice informatike.

Portal Analitika