Društvo

Stanove u Siti kvartu dobili za po 20.000

Vladina Komisija za stambena pitanja dodijelila je stanove po povlašćenim uslovima ministrima prosvjete i socijalnog staranja Damiru Šehovićui Kemalu Purišiću, predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću, poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) Sanji Pavićević i bivšem predsjedniku Opštine Mojkovac Dejanu Medojeviću. 
Stanove u Siti kvartu dobili za po 20.000
Portal AnalitikaIzvor

Oni su stekli su pravo otkupa nekretnina po povlašćenim uslovima i drastično nižoj cijeni od tržišne. Prema saznanjima „Dana”, svi stanovi nalaze se u takozvanoj Profesorskoj zgradi u Siti kvartu, u kojoj je Vlada prije više mjeseci otkupila nekoliko nekretnina od Univerziteta Crne Gore (UCG).

Funcioneri su stanove od 74, dva po 89, 92 i 109 metara kvadratnih prosječno platili oko 20.000 eura. Prema sadašnjem stanju na tržištu nekretnina, najniža cijena kvadrata u naselju Siti kvart je 1.100 eura. Prema toj računici, stan od 74 kvadrata na tržištu bi koštao 81.400 eura, stan površine 89 kvadrata najmanje 97.900 eura, dok bi se nekretnina od 109 metara kvadratnih kupila za 119.900 eura.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković iako već ima stan i kuću po povlašćenim uslovima kupio je stan od 109 kvadrata. On će za novu nekretninu Vladi dati 24.290 eura, odnosno 202 eura mjesečno.

Drašković je Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljivao da u Nikšiću ima stan od 52 kvadrata i kuću od 110 metara kvadratnih.

Ministar prosvjete Damir Šehović, odlukom Vladine Komisije za stambena pitanja čiji je član, stekao je pravo kupovine stana od 89 metara kvadratnih po povlašćenim uslovima. Na imovinu Šehovića nije upisano nikakvo opterećenje, što bi značilo da je kupoprodajnu cijenu stana isplatio odjednom.

Šehović dosad nije imao riješeno stambeno pitanje, kao ni članovi njegovog domaćinstva. On je, prema podacima iz izvještaja o prihodima i imovini, po osnovu stambenog kredita zadužen 20.000 eura, ali se iz imovinskog kartona ne može zaključiti za koju je nekretninu podigao stambeni kredit. Kao datum nastanka duga naveden je 3. septembar 2010. godine i Šehović za mjesečnu ratu daje 235 eura.

Prvi čovjek Ministarstva rada i socijalnog staranja Kemal Purišić dobio je stan od 92 metra kvadratna u Siti kvartu. Ni novi stan Purišića nije opterećen dugovanjem prema Vladi. Purišić je već imao riješeno stambeno pitanje. Radi se o nekretnini koju ima u Plavu.

Aktuelni sekretar Vladinog Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević (DPS) dobio je stan od 74 metra kvadratna na atraktivnoj lokaciji u Podgorici. Prema podacima iz e-katastra, Medojević će za ovu nekretninu isplatiti 22.641 euro, na period od 20 godina. Mjesečna rata za ovu nekretninu iznosi mu svega 94 eura.

Poslanica DPS-a Sanja Pavićević dobila je od Vlade stan od 89 metara kvadratnih. Stan Pavićevićeve nije pod teretom, odnosno na njega nije upisana hipoteka. Prema podacima iz njenog imovinskog kartona, Pavićevićeva nema nekretninu na svoje ime. Prijavila je stan od 54 kvadrata koji se vodi na njenog supruga.

Portal Analitika