Kultura

Otvorena izložba „ARCHI_MORPH“

Izložba „ARCHI_MORPH“, italijanskog arhitekte i ilustratora Federica Babine, otvorena je danas u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Autori izložbe, koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i FLUID, su Federico Babina i Ana Matić, a kustos Miloš Marjanović.
Otvorena izložba „ARCHI_MORPH“
Portal AnalitikaIzvor

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović, kazala je da izložba prikazuje ilustracije na opservaciju arhitektonskih zdanja i mnogih drugih umjetničkih disciplina koje Federico Babina vrlo vješto kontestuira u svom djelu.

Ona se zahvalila profesorici Fakulteta likovnih umjetnosti Ani Matić i direktorici Umjetničkog muzeja Crne Gore Mirjani Dabović koje uspješno sarađuju i dodala da se nada se će FLUID i Narodni muzej ubuduće sarađivati kao i proteklih godina.

Jedan od autora izložbe Ana Matić kazala je da se od bogatog umjetnikovog opusa napravila selekcija koja je mogla da se poveže sa FLUID-om, kao i činjenica da je Federico Babina arhitekta i ilustrator je nešto što je FLUID pokušao da spoji. Ona je navela da izložba obuhvata nekoliko serija ilustracija koje kroz referenciranje na arhitekturu povezuju druge umjetničke discipline i teme.

 

izlozba1

 

Profesorica Matić je kazala da su na izložbi zastupljeni radovi iz serije ARCHIST koji transponuju poznata imena savremene umjetnosti povezujući ih sa poznatim objektima savremene arhitekture.

„U seriji radova ARCHIPLAN autor pravi svojevrstan vizuleni prikaz referentnih arhitektonskih zdanja. Serija radova ARHIBET je ilustrovani tipografski riječnik arhitekata, dok u serijama ARCHITALE, ARCHIMUSIC i ARCHIPOEM autor na svojstven način povezuje arhitekturu sa referentnim muzičkim autorima i književnim djelima“, istakla je Matić.

Federico Babina je istakao da ilustracija nije statična slika već da ona pruža umjetniku prostor za imaginaciju. On je zaključio da, kao arhitekta i ilustrator, kroz svoje radove spaja te dvije discipline i da su oni postigli taj cilj.

Portal Analitika