Kultura

Džemaludine, oženui

Bolje ganci mjesec, no cijeli život – kaže Simon, nagovarajući Mihu da postane „polugabelj“, vjenča se sa Ramadom, dobije starateljstvo nad Ramizom i brzinski se razvede 

Džemaludine, oženui
Objektiv/PobjedaIzvor

Kukajući nad teškom sudbinom i Kilimandžarom zadataka koji su pali na njega zbog odsustva Malog (Vule Marković), koji je bio zadužen za funkcionisanje cjelokupnog ekosistema kafane, Simon (Dušan Kovačević) kaže: „Kakva je ovo država kad ti život zavisi od jednog čoeka, jeben ti...“ 
Ovaj žalosni vapaj, ispušten na početku pete epizode druge sezone „Dojč caffea“, primjenljiv je i na državu i na kafanu i na „tog jednog čoeka“ na više nivoa. 

Zlatna srećka
No, bio bi najtačniji kada bi poslužio za opis uticaja koji Mišo Obradović ima na ekosistem sitkoma „Dojč caffe“. On je obilježio „Pojačanje iz Monpeljea“, još jednu epizodu druge sezone koja bi pala daleko ispod prosjeka da nije njegove harizme. 
U petoj epizodi Simon i Miha pronalaze čudnog dječaka (Peđa Uzelac) u kafani. Njegov akcenat sluti na Pariz, ali ne – tamo je samo kratko živio. Njegova majka Ramada (Tihana Ćulafić) rođena je na Vrelima Ribničkim gdje se sada vraća, kako im objašnjava, zbog smrti supruga Džemaludina.

Mihi se nikako ne sviđa to što mali ne prestaje da ga grli i oslovljava sa „tata“. No, kada im udovica saopšti da je njen Ramiz jedan od najvećih i najtraženijih fudbalskih talenata, Simonu pada na pamet još jedna ideja kako da zaradi lovu preko Mihine grbače.
- Bolje ganci mjesec, no cijeli život – kaže Simon, nagovarajući Mihu da postane „polugabelj“, oženi Ramadu, dobije starateljstvo nad Ramizom i brzinski se razvede.

Goli mungosi
Najneprocjenljiviji momenti stižu dok Miha/novi Džemaludin pokazuje simptome „kapriciozne nevjeste“, proglašava Simona za kuma iako ga smatra „direktnim krivcem za krizu avangarde“ i naglo se zaljubljuje u Ramadu, ubijeđen da bi je svi muškarci ovog svijeta rado „oženui“ i da im je suđeno da „plivaju u sumrak kao mungosi, goli slobodni“. Jer, poslije Sonija i Šer, i Boni i Klajda, ne postoji niko osim - Miha i Ramada.
Lagana i pitka epizoda rijetko pada (na primjer, kupovina burme kod šanera) i ima mnogo manje „ganci“ stereotipa u odnosu na onu iz prve sezone u kojoj se Podgoričanin zaljubio u Roma i organizovao svadbu u kafani. Nažalost, njen „treći čin“ ne funkcioniše. 

To je problem i većine do sada prikazanih epizoda. Raspleti su usiljeni, vještački, zbrzani. Djeluju „nakalemljeno“ na pristojno skockani paket. Zbog toga, u ovom konkretnom slučaju, ne funkcionišu ni dva gostovanja koja su obećavala – Dejana Savićevića i Sejda Alijaja u ulozi popa-matičara. 
No, ne lezi vraže: „oženui“ tema nastavlja se i u narednoj epizodi. U njoj ćemo konačno vidjeti Andreu Mugošu koja se vraća kao Una – i saznati kako je Simon uspio da je pređe da pristane da se uda za njega.

M. I.

FOTO: Dojč caffe
 

Portal Analitika