Kultura

Najbolja teorija u vezi sa serijom „Game of Thrones“

Zar nije logično da Džejmi, toliko omraženi lik, a ne Džon Sniježni ili Deneris Olujrođena – tako klišeizirano stvoreni da budu „izabrani“ – bude neko ko će se iskupiti za sve grehove žrtvujući sve što ima da bi spasio druge?
FOTO: imdb.com / vox.com
FOTO: imdb.com / vox.com
Marija Ivanović
Marija IvanovićAutor
Nova PobjedaIzvor

Ne postoje ljudi kao ja. Postojim samo ja.

- Džejmi Lanister

Kad biste krenuli da čitate sve moguće teorije u vezi sa serijom „Game of Thrones“, morali biste da odustanete već poslije nekoliko minuta – zavrtjelo bi vam se u glavi od količine ludačkih predviđanja koja su pala na pamet najopsesivnijim fanovima. Mnoga od njih nemaju mnogo smisla, ali pojedina su toliko ubjedljiva, da dugo nećete moći da ih se otresete, čak ni ako biste lako mogli da ih proburazite logikom. 

Činjenica je da su kreatori serije Dejvid Beniof i Danijel B. Vajs otišli daleko ispred sage Džordža R. R. Martina i da odavno više nijesu dužni da poštuju inicijalnu zamisao autora – ako je takve ikada i bilo.

Dakle, u osmoj, posljednjoj sezoni koja počinje u nedjelju, 14. aprila na TV HBO, može se dogoditi štošta. Dobro, možda ne baš i to da bude potvrđena jedna od najsumanutijih teorija – da je Varis zapravo muška sirena – ali u igri su i dalje najpopularnije, dugogodišnje teorije fanova. 

Nekima od nas se jedna posebno dopada. Štoviše, navijamo za nju još od prvog susreta sa Martinovim knjigama, serijom HBO i najboljim ikada napisanim i osmišljenim likom ove epske sage - sa Džejmijem Lanisterom.

Kompleksna priča

Malo je likova u istoriji književnosti i televizije zadobilo toliko mržnje u tako kratkom roku kao Džejmi Lanister. Ljubavnik sopstvene sestre, privilegovani sin umnogome odbojne kuće Lanister, ratnik koji je prekršio zakletvu i ubio kralja kog je trebalo da štiti, ništa-čovjek spreman da liši života bespomoćno dijete kako bi zaštitio svoju najveću tajnu. 

Zar nije logično da baš takav lik, a ne Džon Sniježni ili Deneris Olujrođena – tako klišeizirano stvoreni da budu voljeni i „izabrani“ – bude neko čija će pleća primiti svu patnju ovog svijeta i iskupiti se za sve grehove žrtvujući se za druge?

Svako ko je čitao Martinove knjige odgovorio bi na ovo pitanje uzbuđenim, gotovo djetinjastim klimanjem. Jer, Džejmi Lanister jeste najkompleksniji lik ikada izašao iz Martinovog uma. I najbolji dokaz njegovog maestralnog književnog talenta. 

Da vam je neko na odmah nakon što ste pročitali dio u kom Džejmi baca Brena sa kule, rekao da će ovo biti čovjek za kog ćete navijati svim srcem – mislili biste da je poludio. No, dok Martinove riječi teku postaje sve jasnije da je Džejmi predodređen ili da umre ili da postane najveći heroj serijala „Pjesma leda i vatre“. Možda čak i oboje.

04-deneris-i-dzonDuša u maču

Najbolja, najsmislenija i nama subjektivno najdraža teorija u vezi sa serijom „Game of Thrones“ ukazuje na to da je Džejmi Lanister - Azor Ahai, Gospodar svjetlosti, Obećani princ, legendarni heroj koji je spasio svijet od Bijelih hodača i njihovog boga Velikog drugog – i koji će se ponovo vratiti da sačuva ljude od vječne tame.

Kada pogledate Džejmijev put, vidjećete da je u metafizičkom smislu izuzetno sličan i da do kraja osme sezone može skoro potpuno da se preklopi sa onim koji je prešao mitski junak. Prema predanju o Gospodaru svjetlosti, njegov vatreni mač Lightbringer iskovan je iz trećeg pokušaja. 

Nakon prvog, koji je trajao 30 dana i noći, mač je iskaljen u vodi, ali je pukao. Drugo kovanje trajalo je 50 dana i noći, zarivanjem mača u lavlje srce. No, ponovo je pukao. Posljednji put, mučeći se 100 dana i 100 noći, Azor Ahai iskalio je vatreni mač zarivajući ga direktno u srce voljene supruge Nise Nise. Njena duša spojila se sa mačem – i rođen je Lightbringer. 

03-brenTri kovanja

Džejmijevo prvo „kovanje“ događa se u trećoj sezoni/knjizi, nakon što izgubi desnu ruku. U njegovom razgovoru sa Brijenom konačno čujemo njegovu stranu priče o izdaji, porijeklu nadimka Kraljoubica i svemu što osjeća u vezi sa sopstvenom zaostavštinom. Džejmi se lomi, prvi put, u vodi – baš kao i mač Azora Ahaija.

Drugo „kovanje“ slijedi u četvrtoj sezoni, kada Džejmi pomaže bratu Tirionu da pobjegne iz zatvora. Prije nego što napusti Kraljevu luku, patuljak će ubiti njihovog oca Tajvina, glavu kuće Lanister čiji je zaštitni znak lav. 

Treće „kovanje“ trebalo bi da se dogodi u osmoj sezoni. Ako je tačna teorija da je Džejmi Azor Ahai, kao i da će Sersi stradati od ruke „valonkara“ (mlađeg brata) – onda će ovo biti posljednji stepenik na putu njegovog iskupljenja.

Prema predanju, Sersi će biti udavljena. Pretpostavljamo, Džejmijevom desnom, zlatnom rukom koja će u tom trenutku buknuti u plamen, simbolično predstavljajući Ahaijev iskovani mač i dolazak sudnjeg dana od kog bi trebalo da odbrani čitav svijet. U prilog ovoj teoriji ide valirijski prijevod riječi „gospodar“ (aeskio) i „vatra“ (onos), odnosno „zlato“ (aeskion) i „ruka“ (ondos). 

Od ostalih kandidata, izuzetno ubjedljivi argumenti stoje i iza tvrdnje da je Azor Ahai zapravo Džon Stark (bukvalno „pjesma leda i vatre“). No, s obzirom na to da je izgubio naše poštovanje u trenutku kad je kleknuo pred Deneris, apsolutno nas ne interesuje ideja da on može da bude izabrani. Isto važi i za njegovu tetku/izabranicu srca. Koliko nas smijeha čeka kad ukapiraju što su napravili od sebe. Još ako je ona trudna, ke ke ke...

02-kralj-nociKralj noći

Elem, tek sada dolazimo do zanimljivog dijela teorije o Džejmiju. Ovaj dio umnogome zavisi i od drugih pretpostavki u vezi sa ostalim likovima „Game of Thronesa“ među kojima je najvažniji Bren Stark i njegova veza sa misterioznim Kraljem noći.

Fanovi su gotovo objeručke prihvatili ideju da je Bren u jednom trenutku vorgirao u Kralja noći i na neki način ostao zarobljen u njemu, kao i da su svi njegovi postupci, vođeni zelen-vidom, usmjereni ka tome da spriječi pobjedu vođe Bijelih hodača. 

Jedna od najtragičnijih epizoda, nevjerovatna „Hold the Door“, potvrdila je teoriju da je Brendon Stark možda poremetio vremenske linije. Naravno, i pojačala je uvjerenje da je Nedov sin zapravo Bren Graditelj koji je prije 8.000 godina sagradio Zid i Zimovrel. 

Džejmijeva uloga nosioca svjetlosti zavisi od nekoliko stavki. Prvo, da li Kralj noći uopšte može da bude ubijen. Prema jednoj od najuvjerljivijih teorija, nemoguće je ubiti ga kao obične Bijele hodače, pa čak ni valirijskim čelikom od kog je iskovan Džejmijev mač Widow's Wail, „naslijeđen“ od zlosrećnog sina Džofrija. I tačno je, totalno liči na Martina da ne okonča sagu klasičnom pobjedom dobra ili zla, već cikličnim krajem poslije kog, ma ko dobio, u jednom trenutku ponovo mora doći do rata.

Zasluženi heroj

Dakle, ako se Kralj noći ne može ubiti, već samo zamijeniti – pitanje je da li Džejmi može da se iskupi za zločin prema Brenu tako što će ubiti njegovog najvećeg neprijatelja. Male su šanse da bi Džejmi mogao da zamijeni vođu Bijelih hodača jer, prema još jednoj teoriji, i on i svi Hodači vuku porijeklo iz porodice Stark. Mada, priznajte, bilo bi sjajno kada bi njegov nadimak „Kraljoubica“ konačno i ironično poprimio pozitivno značenje...

S druge strane, to ne mora da znači da se Džejmi neće iskupiti Brenu makar simboličnom borbom protiv Kralja noći. Ili da mu na neki način neće pomoći da vorgira u zmaja. Znamo sigurno, sudeći prema trejleru osme sezone, da ćemo ga vidjeti u službi kuće Stark, kako brani Zimovrel i održava obećanje dato Kejtlin da će 
zaštititi njenu djecu. 

I da ne učini ništa drugo, Džejmi će zaslužiti status heroja. Jer, ako jedna Arja Stark bježi kroz kripte Zimovrela sa izrazom lica prestravljenog djeteta, možete samo da zamislite kakvi nas sve košmari čekaju u domu Kraljeva zime, drevnih Starkova, zar ne? 

 

P. S. Osim što želimo da vidimo Džejmija kao heroja kom će se svi nakloniti (pod uslovom da prijesto ne ostane prazan i neko uopšte preživi ovaj pakao), postoji još deset stvari koje bismo baš voljeli.

1. Zahtijevamo povratak jezovuka. Najveći zločin prema Martinovim knjigama je izostavljanje ovih veličanstvenih bića koja su jednako važna, možda čak i bitnija za priču od zmajeva.

2. Želimo Tormundove i Brijenine bebe. Mnogo Tormundovih i Brijeninih beba.
3. Glasamo za Džoru Mormonta za kapetana Noćne straže i za njegovu rođaku Lijenu na čelu svake vojske jedinog kralja - kralja na sjeveru.

4. Pripremamo se za čuveni, dugo najavljivani okršaj braće Klegani. Gregore, ne daj se pasjim sinovima!

5. Moglo bi da padne jedno vjenčanje Džendrija i Arje. Što? Robert nije mislio baš na to kad je predložio Nedu da vjenčaju njegovog sina i njegovu kćerku, ali slagali biste kad biste rekli da nijesu idealni jedno za drugo.

6. Ako je tačna teorija o vrelim izvorima ispod Zimovrela, u kom stoje dugo skrivena, okamenjena zmajeva jaja... Uhhhh!!! 

7. Tirion mora da pojaše zmaja. Mora. Čak i ako posljednja proreknuta izdaja Deneris bude njegova, zbog ljubavi.

8. Kako bi bilo dobro da je Sem sve vrijeme glavni pripovjedač... Postoji nešto presmiješno u ideji da ga je Martin zamislio kao fiktivnog sebe.

9. Male su šanse, ali bilo bi sjajno kada bismo vidjeli makar jednog od bogova iz Martinovog univerzuma. 

10. I posljednje, ali ne i najmanje važno: tražimo zamak za Brona. Čo'ek ga je prokleto zaslužio!
 

Portal Analitika