Crna hronika

Radulović negirao da je prijetio službeniku ZIKS-a

Nikšićanin Ranko Radulović prije nekoliko dana saslušan je u Osnovnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je u martu prijetio službeniku ZIKS-a Milanu Pavloviću – saznaje Pobjeda.
Radulović negirao da je prijetio službeniku ZIKS-a
PobjedaIzvor

Radulović je pred tužiocem kategorično negirao navode iz prijave koja ga tereti za ugrožavanje sigurnosti. On je odbacio optužbe da je 20. marta pritvoreniku Pavloviću kazao: „Vidjećečeš kada izađem šta će ti se desiti“.

Prijave

Kako je Pobjeda ranije pisala, službenik ZIKS-a je u prijavi naveo da mu je Radulović prijetio dok je bio na dužnosti. Tome su, kako je kazao Pavlović, prisustvovala i dvojica njegovih kolega. Pošto je Tužilaštvo formiralo predmet o tom slučaju, u svojstvu svjedoka iskaze će dati i službenici ZIKS-a koje je Pavlović označio da su prisutsvovali incidentu.

Ovo je druga krivična prijava koju je Pavlović podnio protiv Radulovića i prvi postupak je u toku. Druga prijava uslijedila je nakon što Nikšićanin, prema tvrdnjama Pavlovića, nije poštovao pravila prilikom šetnje pritvorenika. Radulović se od 18. juna prošle godine nalazi u Zavodu za izU Osnovnom državnom tužilaštvu saslušan Nikšićanin zbog ugrožavanja sigurnosti Radulović negirao da je prijetio službeniku ZIKS-a vršenje krivičnih sankcija zbog osnovane sumnje da je bio vođa jedne od tri kriminalne grupe koje su planirale više krivičnih djela.

Nakon šest mjeseci opsežne istrage podignuta je optužnica protiv Radulovića i još osamnaest osoba. Kao organizatori tri grupe, osim Radulovića označeni su Kotoranin Igor Vukotić i albanski državljanin Erogen Brajović. Radulović, Vukotić i Brajović su, prema sumnjama istražitelja, planirali više likvidacija, učešće u ubistvima, iznude, zelenašenje, neke bombaške napade i pokušaje ubistva. Radulović je, prema navodima tužiteljke Stojanke Radović, planirao likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, njegovog sina i braće Vilotijević, dok su mete Kotoranina Igora Vukotića, prema optužnom aktu, bili visokopozicionirani službenici bezbjednosnog sektora – Zoran Lazović, Duško Golubović, Duško Koprivica, njegov sin i osobe iz kavačkog klana. Brajović se sumnjiči za pripremanje ubistva Vjekoslava Lambulića.

Grupe

Istražitelji su na osnovu svjedočenja svjedoka saradnika Jadranka Jonskog razotkrili kriminalnu organizaciju i time uspjeli da spriječe izvršenje nekoliko likvidacija, ali i u cjelini rasvijetle ubistvo bivšeg fudbalera Gorana Lenca. Na spisku osumnjičenih, osim Radulovića, Brajovića i Vukotića su Radoš Petrušić, Stefan Radulović (22), Luka Radulović (24), Ratko Martinović (38), Darko Vicković (38), Nikola Mandić (20), državljani Bosne i Hercegovine Nenad Lubura (52), Radoje Preradović (54), Miladin Dedović. Naredbom su obuhvaćeni i Zlatko Matanović iz Skadra i Nikšićanin Stefan Perović. Naredbom je obuhvaćen i Kotoranin Nikola Mršić, kojem se na teret stavlja da je bio dio kriminalne grupe. Suđenje još nije počelo, ali je vijeće donijelo odluku da proces bude zatvoren za javnost jer je Radulovićev sin bio maloljetan u vrijeme izvršenja krivičnog djela. Nedavno je odlukom Višeg suda produžen pritvor opuženima, dok su crnogorskim vlastima nedostupni Mršić, Vukotić i Brajović i za njima su raspisane crvene potjernice.

Portal Analitika