Društvo

Ljuljanaj-Jovićević na Konferenciji nacionalnih direktora za naoružanje u Briselu

Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljanaj – Jovićević učestvovala je danas na redovnoj polugodišnjoj Konferenciji nacionalnih direktora za naoružanje (Conference of National Armaments Directors - CNAD), u sjedištu NATO, u Briselu.
Ljuljanaj-Jovićević na Konferenciji nacionalnih direktora za naoružanje u Briselu
Portal AnalitikaIzvor

CNAD Konferenciju otvorio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji istakao da je veoma značajno zajedničko djelovanje država saveznica u jačanju kapaciteta.  On je posebno naglasio važnost nastojanja država saveznica da izdvajaju 2% BDP-a za investiranje u sopstveni sistem odbrane. 

Na Konferenciji je razmatrano više pitanja od značaja za unapređenje kolektivne odbrane i razvoja kapaciteta Alijanse u budućnosti. Pored razmatranja rezultata rada CNAD Radne grupe za pokretanje multilateralne saradnje u okviru država CNAD-a, poseban akcenat dat je razmatranju projekata koji omogućavaju jačanje sposobnosti država članica saveza.

Konferencija nacionalnih direktora za naoružanje predstavlja podršku Sjevernoatlantskom savjetu u procesu donošenja odluka kojima se unapređuju vojne i druge sposobnosti Alijanse. Posebno se podstiče razvoj saradnje i unapređuje racionalizacija postupaka nabavki naoružanja i opreme, jača interoperabilnost i olakšava tehnološka i industrijska saradnja između zemalja članica. 

Na marginama konferencije generalna direktorica Ljuljanaj - Jovićević sastala se sa nacionalnim direktorima za naoružanje SAD-a Elen Lord (Ellen Lord), Republike Poljske Karolom Dimanovskim (Karol Dymanowski) i Letonije Sigitasom Dzekunskašom (Sigitas Dzekunskas). 
 

Portal Analitika