Politika

Dobra dinamika sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa

Sprovođenje obaveza iz pregovaračkog procesa, u prvom kvartalu 2019. godine, odvijalo se dobrom dinamikom, što potvrđuje stepen realizacije aktivnosti iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2019 – 2020, saopštila je savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković povodom usvajanja tog dokumenta na današnjoj sjednici Vlade.
Dobra dinamika sprovođenja obaveza iz pregovaračkog procesa
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prvi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2019-2020. godine.

Marković je istakla da je Vlada zadovoljna realizacijom obaveza u prvom kvartalu koji iznosi 74%, naglasivši da su od 72 planirane obaveze, u zakonodavnom i strategijskom dijelu, ispunjene 53.

Ona je naglasila da, u poređenju sa prvim kvartalom 2018, kada je stepen realizacije obaveza iznosio 67%, vidimo napredak koji je rezultat posvećenog i odgovornog rada institucija, te dobre međuresorske koordinacije na ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa.

Kako je saopštila, u prvom kvartalu su donijeta 2 zakona, 26 podzakonskih akata i 25 strategijskih dokumenta čija kvalitetna i efikasna primjena će unaprijediti stanje u značajnom broju oblasti i poboljšati kvalitet života naših građana.

„Najveći broj zakona i podzakonskih akata, njih 18, planiran je u poglavljima 27 – Životna sredina i klimatske promjene, 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor i 15 – Energetika. Najveći broj strategijskih dokumenata, njih 16, planirano je u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava, 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost i 29 – Carinska unija, poručila je Marković.

Ona je istakla da su sve institucije bile u potpunosti posvećene sprovođenju obaveza iz PPCG-a, te da stopostotnu realizaciju ukupnih aktivnosti u prvom kvartalu imaju: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Ministarsvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo kulture, Komisija za tržište kapitala i Centralna banka Crne Gore.

Ona je poručila da će nastavak kvalitetnog i efikasnog sprovođenja Programa pristupanja, osigurati unapređenje rezultata pregovaračke strukture i intenziviranje reformi koje vode boljem životnom standardu i kvalitetu života građana, što je krajnji cilj procesa evropske integracije.

Portal Analitika