Zanimljivosti

Mačje selo - jedinstvena turistička atrakcija

Stotine mačaka različitih vrsta slobodno luta Houtongom, malim mjestom na Tajvanu, a ljubitelji životinja dolaze iz cijelog svijeta da ih fotografišu, da ih hrane i igraju se s njima.
Mačje selo - jedinstvena turistička atrakcija
Portal AnalitikaIzvor

Houtong, selo koje je nekada važilo za jednu od najbitnijih rudarskih zajednica na Tajvanu, danas je poznato kao Mačje selo. Početkom 20. vijeka selo Houtong je bilo najveći i tehnološki najnapredniji rudarski centar na Tajvanu. Međutim, u trenutku kada su električna energija i nafta zamijenili ugalj, hiljade radnika je ostalo bez posla, a u potrazi za poslom i boljim životom napustili su ovo mjesto. Broj stanovnika se sa 6.000 smanjio na nekoliko stotina, a selo je ubrzo postalo zaboravljeno. 

Sve se promjenilo 2010. godine kad je jedan fotograf, koji je inače ljubitelj mačaka, počeo da piše blogove o rastućoj populaciji mačaka u ovom selu. Ubrzo je Houtong postao raj za ljubitelje mačaka, a koji su postali izvor prihoda za mještane. Houtong svake godine posjeti čak milion turista, a kako bi pokazali svoju zahvalnost lokalni mještani su na sebe preuzeli brigu o mačkama. 

Tužna strana ove priče su ljudi koji žele da napuste svoje ljubimce, pa ih jednostavno odnesu u Houtong pretpostavljajući da će se za njih pobrinuti mještani. Direkcija za zaštitu životinja i zdravstvenu inspekciju Novog Taipeija je procijenila da je selo Houtong dom za oko 286 mačaka, a zbog sve većeg broja ovih životinja volonteri jedva uspjevaju sve da pregledaju i vakcinišu.
 

Portal Analitika