NATO

Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Mejna u posjeti MO i VCG

Ministar odbrane mr Predrag Bošković sastao se danas sa direktorom Združenog štaba Nacionalne garde savezne države Mejn, brigadnim generalom Dvejnom Dramondom (Dwaine Drummond), koji boravi u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.
Direktor Združenog štaba Nacionalne garde Mejna u posjeti MO i VCG
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Bošković se zahvalio sagovorniku na sveukupnoj podršci koju je Nacionalna garda savezne države Mejn pružila Vojsci Crne Gore u domenu ispunjavanja neophodnih reformi koje su prethodile punopravnom članstvu Crne Gore u NATO. Bošković je istakao uvjerenje da će Vojska Crne Gore i Nacionalna garda Mejna nastaviti da uspješno razvijaju partnerske odnose,ukazujući na veoma uspješan Program državnog partnerstva koji se konstantno unapređuje u posljednjih 12 godina. Naglašavajući činjenicu da Sjedinjene Američke Države predstavljaju glavnog strateškog saveznika Crnoj Gori u oblasti razvoja nacionalnog odbrambenog sistema, posebno je apostrofirana uloga koju Program državnog partnerstva sa Mejnom ima u domenima zajedničke obuke, edukacije, podrške i razmjene ekspertskih iskustava.

Bošković je upoznao sagovornika sa aktuelnim prioritetima i planovima za budući razvoj Vojske Crne Gore, kao i aktivnim doprinosom međunarodnom miru i bezbjednosti, akcentujući da će Crna Gora, kao punopravna NATO članica, nastaviti snažno da se zalaže za jačanje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

Brigadni general Dramond izrazio je zadovoljstvo aktuelnom saradnjom Nacionalne garde Mejna i Vojske Crne Gore, ističući neosporivi kvalitet Programa državnog partnerstva i značaj ostvarenih odnosa koji su umnogome produbili saradnju dvije države. Dramond je naglasio da će Nacionalna garda Mejna nastaviti da snažno podržava reformske procese u Vojsci Crne Gore, kao i njenu modernizaciju, u cilju daljeg jačanja nivoa interoperabilnosti i spremnosti za suočavanje sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

U toku posjete brigadnog generala Dvejna Dramonda, realizovan je sastanak i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem.

Tokom sastanka sagovornici su se osvrnuli na dosadašnju bogatu saradnju NG Mejna i Crne Gore i upoznali sa ciljevima u narednom periodu, kao i modelima zajedničke obuke.

Zaključili su da model saradnje Vojske Crne Gore i NG Mejna može poslužiti kao primjer dobrih i kvalitetnihodnosa u svim segmentima odbrane. General Dramond je ovom prilikom uputio poziv generalu Dakiću za zvaničnu posjetu Mejnu.Sa generalom Dramondom sastao se i načelnik Štaba GŠ, pukovnik Aleksandar Pantović

nacelnik-gsdramondnacelnik-gsvcgdramond


 

Portal Analitika