Politika

Janjić: Upitno koliko EU želi da se miješa u političke odnose u CG

Politički analitičar Dušan Janjić ocjenjuje da zahtjev predstavnika pokreta “Odupri se 97000" da što prije odu u Brisel i razgovaraju sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom predstavlja jasnu želju da internacionalizuju svoje zahtjeve.
Janjić: Upitno koliko EU želi da se miješa u političke odnose u CG
Dnevne novineIzvor

“Pretpostavljam da misle da bi im odlazak u Brisel doveo do ojačavanja njihovih pozicija, u eventualnim razgovorima o uslovima za izbore. Drugo, ako vi djelujete u jednoj državi, koja je legitimno i legalno postala članica NATO-a, morate imati neku vrstu evroatlantske legitimacije", kaže Janjić.

Predstavnici pokreta “Odupri se 97000” prije dva dana su razgovarali sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom i tom prilikom saopštili da će insistirati sastanak sa Hanom, kako bi ga upoznali sa akcijama koje preduzimaju, a koja se tiču “Sporazuma o budućnosti”.

Prema Janjićevim riječima, jasno je da čitav otpor organizatora protesta i opozicije nastao na priči protiv NATO-a.

“Pitanje je koliko Evropska unija u ovom momentu želi previše da se miješa u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, koja nije ozbiljno destabilizovana”, naglašava Janjić.

Upitan kako komentariše određene zahtjeve nekih partija koje podržavaju proteste da bi trebalo tražiti podršku i u Moskvi, Janjić kaže da stranke koje podržavaju proteste nikad nijesu ni krile dobre odnose sa Rusijom.

“Pitanje je i ko su ti novi glasovi koji se javljaju i da li se oni pojavljuju kao neki samozvani kontrolori u ime Moskve. Možda, jednostavno, žele da zauzmu taj proruski prostor, ali ne vidim da je to neki ozbiljni događaj”, kaže Janjić.

Komentarišući to što u subotu neće biti protesta u Podgorici, kao i to što organizatori protesta žele da raznim najavljenim i nenajavljenim akcijama, na novi način izvrše pritisak na vlast, Janjić kaže da svaki protest ima svoju dinamiku, te da nema recepata.

“Ako su imali u obzir ono što se može desiti u Beogradu, mislim da ta procjena nije neracionalna i da govori o tome da ti ljudi pokušavaju da kontrolišu situaciju i izbjegnu eventualne rizike od radikalizacije”, ističe Janjić.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da organizatori protesta i opozicija shvate da je potrebna duga i borba sredstvima, koja neće dijeliti javnost i koja će sve veći dio javnosti pridobijati za njih.
 

Portal Analitika