Politika

Nema zemlje koja je tako brzo napredovala kao Crna Gora

Od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu kao Crna Gora.
Nema zemlje koja je tako brzo napredovala kao Crna Gora
Marija Jovićević
Marija JovićevićAutor
Nova PobjedaIzvor

Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvo-predsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova - već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije - kaže u intervjuu Pobjedi Brus Džekson.

Stručnjak za integracije postkomunističkih zemalja u NATO i predsjednik Projekta za demokratije u tranziciji, jedne od vodećih nevladinih organizacija u Vašingtonu koja se bavi našim dijelom svijeta, ističe da će što budemo bliži EU biti i više američkih investitora.

POBJEDA: Koji su glavni izazovi za NATO u vremenima komplikovanih odnosa između Alijanse i SAD?

DŽEKSON: Činjenica da se evropski NATO saveznici ne slažu sa političkim vrijednostima i ciljevima predsjednika Donalda Trampa u spoljnoj politici ne mora da bude problem za NATO. Glavna obaveza Amerike prema Alijansi je član 5. i praktično je nemoguće naći bilo kojeg Amerikanca u bilo kojoj od stranaka koji nije u potpunosti posvećen odbrani naših evropskih saveznika u slučaju napada. Izazovi za NATO leže uglavnom u reformama neophodnim da se prilagodi NATO prijetnjama i političkoj realnosti 21. vijeka, što će biti imperativ bez obzira da li će Tramp biti predsjednik ili ne.

POBJEDA: Da li je NATO ostvario ciljeve na sedamdesetogodišnjicu osnivanja?

DŽEKSON: Rekao bih da NATO nije ostvario sve svoje ciljeve. Nema ništa loše u klasičnoj strategiji NATO odbrane, ali mnogo toga treba mijenjati u tome kako NATO komunicira sa svojim političkim biračima i gradi podršku evroatlantskoj bezbjednosti kod sljedeće generacije birača, poreskih obveznika i muškaraca i žena koji će braniti NATO savez u budućnosti. Ove generacije nijesu baš sigurne što NATO radi, što je uradio za njih, i da NATO postoji za njihovu zaštitu. Kao i EU, Alijansa izgleda veoma daleko od prosječnog evropskog birača. To mora brzo da se mijenja.

POBJEDA: Podržavali ste crnogorski put prema Alijansi od samog početka. Da li se sjećate tog prelomnog trenutka kada se Crna Gora okrenula Zapadu i izabrala budućnost u EU i NATO?

DŽEKSON: Sjećam se bezbroj sastanaka sa Milom Đukanovićem i Milanom Roćenom u posljednjih dvadeset godina. Budućnost Crne Gore u NATO i EU bila je tema svaki put. Svake godine Đukanović je predvodio crnogorsku delegaciju na konferenciji o bezbjednosti u Minhenu i potencirao crnogorski put u NATO.

Prekretnica je 2006. godina i pobjeda na referendumu o nezavisnosti. Kada je Crna Gora postala nezavisna država, vrata u NATO i EU su bila širom otvorena. Od svih zemalja koje su ušle u NATO i EU od kraja Hladnog rata, nijedna zemlja se nije tako brzo kretala prema Zapadu od Crne Gore. Za ove izuzetne rezultate nije bilo zaslužno samo rukovodstvopredsjednici, premijeri i ministri inostranih poslova, već i izuzetni muškarci i žene Crne Gore koji su neumorno radili u ministarstvima i prekomorskim ambasadama i, naravno, Brisel koji je ubrzao integracije u NATO i EU. Bila je velika privilegija raditi sa tako talentovanim i posvećenim ljudima.

(opširnije u Pobjedi)
 

Portal Analitika