Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Abiznis

Bira se snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje strujom

Ministarstvo ekonomije objavljuje javni oglas za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom.
Bira se snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje strujom Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Ministarstvo ekonomije poziva zainteresovana lica da se prijave na javni oglas za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom u Crnoj Gori. Izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom se sprovodi na osnovu javnog nadmetanja na način definisan Zakonom o energetici i u skladu sa Uredbom o postupku javnog nadmetanja za izbor snabdjevača poslednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom, kao i Uredbom o snabdijevanju ranjivih kupaca električne energije.   

Cilj javnog nadmetanja je izbor najpovoljnije ponude za snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom.

Predmet javnog nadmetanja

Predmet javnog nadmetanja je izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom za period od tri kalendarske godine (2020, 2021 i 2022). 

Snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca vrši snabdijevanje električnom energijom: domaćinstava i malih kupaca koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva priključenih na distributivne sisteme električne energije na 0,4 kV, koji bez svoje krivice ostanu bez snabdjevača ili ugovora o snabdijevanju za koje je kao snabdjevač dužan da u skladu sa Zakonom o energetici, bez podnošenja zahtjeva kupca a na osnovu obavještenja prethodnog snabdjevača, preuzme snabdijevanje ovih kupaca, najduže tri mjeseca, ako snabdjevač koji je snabdijevao te kupce usljed bankrota ili gubitka licence nije u mogućnosti da vrši ugovoreno snabdijevanje, odnosno ako kupac nije uspio da nađe novog snabdjevača; 

domaćinstava i malih kupaca koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva priključenih na distributivne sisteme električne energije na 0,4 kV koji izaberu snabdijevanje preko snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca;

ranjivih kupaca, odnosno kupaca koji su zdravstveno i socijalno ugroženi i kupaca koji su  socijalno ugroženi. 

Snabdijevanje ranjivih kupaca koji su zdravstveno i socijalno ugroženi vrši se uz subvencioniranje mjesečnih računa za utrošenu električnu energiju, pri čemu je zabranjena obustava snabdijevanja električnom energijom za ovu grupu kupaca, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije.

Snabdijevanje ranjivih kupaca koji su socijalno ugroženi vrši se uz zabranu obustave snabdijevanja električnom energijom u periodu od početka oktobra do kraja aprila, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije. 

Snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca vrši snabdijevanje električnom energijom i krajnjih kupaca priključenih na prenosni sistem i drugih krajnjih kupaca priključenih na distributivni sistem električne energije, koji su bez svoje krivice ostali bez snabdijevanja, po cijenama formiranim u skladu sa članom 58 stav 1 Zakona o energetici i Metodologijom za utvrđivanje cijena koje primjenjuje snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca, ako prije početka snabdijevanja dostave i po potrebi obnove bankarsku garanciju u iznosu tromjesečne fakture za planiranu potrošnju obračunatu po tim cijenama i dostave je snabdjevaču posljednjeg izbora i ranjivih kupaca.

Procijenjena potrošnja električne energije navedenih kupaca, osim krajnjih kupaca priključenih na prenosni sistem i drugih krajnjih kupaca priključenih na distributivni sistem električne energije, iznosi 90GWh.

Odstupanja od procijenjenih količina električne energije dozvoljena su, u zavisnosti od stvarnih potreba krajnjih kupaca koje će snabdijevati izabrani snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca, u periodu trajanja snabdijevanja.

Ponuđač je dužan da ponudi jedinične cijene električne energije po tarifnim elementima (viša, niža i jedinstvena tarifa) za prvu godinu snabdijevanja. Odnos između tarifnih elemenata za električnu energiju utrošenu u višoj i nižoj  tarifi ne može biti veći od 3:1, shodno Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom.

Ponuđač je dužan da ponudi formule za određivanje cijena električne energije za drugu i treću godinu snabdijevanja. Takođe, ponuđač je dužan da u formulama za određivanje cijena električne energije za drugu i treću godinu snabdijevanja koristi jasne i lako provjerljive parametre, na osnovu kojih je moguće utvrditi visinu cijena.

Snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca, izabran kroz postupak javnog nadmetanja, dužan je da primjenjuje ponuđene jedinične cijene po tarifnim elementima (viša, niža i jedinstvena tarifa) za prvu godinu snabdijevanja, kao i cijene za drugu i treću godinu snabdijevanja koje će utvrditi po ponuđenim formulama, pri čemu odnos između tarifnih elemenata za električnu energiju utrošenu u višoj i nižoj  tarifi za drugu i treću godinu snabdijevanja mora biti jednak odnosu tarifnih elemenata za prvu godinu snabdijevanja.

Uslovi za učešće u postupku javnog nadmetanja

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja po ovom javnom oglasu ima svako domaće i strano privredno društvo, pravno lice i preduzetnik:

- koji ispunjava uslove za snabdijevanje električnom energijom u Crnoj Gori, Energetskoj zajednici ili državi članici Evropske unije; koji je registrovan za obavljanje djelatnosti snabdijevanja električnom energijom kod nadležnog organa;

- koji je izmirio poreske obaveze u državi u kojoj ima sjedište; čiji zastupnik nije bio pravosnažno osuđivan za krivično djelo koje ga čini nepodobnim za obavljanje funkcije;

- koji ispunjava uslove u pogledu finansijske sposobnosti, propisane tenderskom dokumentacijom; 

- koji ima prosječni godišnji bruto prihod veći od 130 miliona € ili ekvivalentno u drugoj valuti, za posljednje tri poslovne godine (2015, 2016 i 2017);

- koji ispunjava uslove u pogledu tehničko-kadrovske osposobljenosti za obavljanje djelatnosti snabdijevanja električnom energijom, i to: da ima najmanje 50 zaposlenih;

da posjeduje informacioni sistem za obračun, fakturisanje i izdavanje računa krajnjim kupcima za utrošenu električnu energiju; 

- koji je obavljao djelatnost snabdijevanja električnom energijom najmanje tri kalendarske godine 2016, 2017. i 2018, u obimu koji nije manji od 1.000 GWh godišnje 

- koji može ugovoriti kupovinu električne energije ili posjeduje kapacitete za proizvodnju električne energije, u količini koja nije manja od 100 GWh 

- koji je dostavio bankarsku garanciju ponude na iznos od 25.000 € (dvadeset pet hiljada eura), plativu na prvi poziv, bez prava prigovora, a u formi datoj u Tenderskoj dokumentaciji, ili dokaz o uplati novčanog depozita u istom iznosu. 

Rok važenja bankarske garancije ponude ili novčanog depozita je 120 dana od krajnjeg roka za podnošenje ponude.

Kriterijumi za vrednovanje ponuda

Ponude se vrednuju i rangiraju na osnovu kriterijuma za vrednovanje ponuda. 

Kriterijum

Broj bodova
1.
Ponuđena cijena električne energije
0-50
2.
Finansijska sposobnost ponuđača
0-20
3.
Sigurnost snabdijevanja električnom energijom
0-20
3.1.
Mogućnost obezbjeđenja količine električne energije veće od 1.000 GWh
0-10
3.2.
Udio električne energije iz sopstvenih izvora
0-10
4.
Doprinos zaštiti životne sredine
0-10

Otkup Tenderske dokumentacije

Ponuđač ima pravo da učestvuje u postupku javnog nadmetanja, pod uslovom da prije podnošenja ponude otkupi Tendersku dokumentaciju. Ministarstvo izdaje potvrdu za otkupljenu Tendersku dokumentaciju i vodi registar lica koja su otkupila dokumentaciju, na osnovu kojeg se identifikuju ponuđači koji mogu učestvovati na Tenderu. 

Ako Tendersku dokumentaciju preuzima ovlašćeni predstavnik privrednog društva, pravnog lica ili preduzetnika, dužan je da dostavi ovlašćenje za zastupanje ovjereno od strane notara ili apostilom, kao i i dokaz o izvršenoj uplati naknade za otkup Tenderske dokumentacije. Ukoliko je ovlašćenje izdato na stranom jeziku, potrebno je dostaviti prevod na crnogorski jezik koji je ovjeren od strane sudskog tumača.

Cijena Tenderske dokumentacije iznosi 500 e (pet stotina eura) i ovaj iznos se uplaćuje na žiro-račun Budžeta Crne Gore broj: 832-978-76 sa naznakom „Otkup Tenderske dokumentacije po Javnom oglasu za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za snabdijevanje električnom energijom“. Tenderska dokumentacija se može otkupiti najkasnije deset radnih dana prije isteka roka za podnošenje ponuda. 

Ukoliko Ponuđač vrši plaćanje naknade za otkup Tenderske dokumentacije iz inostranstva, instrukcije za plaćanje se mogu dobiti od kontakt osobe.

Podnošenje ponuda

Ponude se dostavljaju na crnogorskom jeziku. Ako je dokumentacija iz ponude dostavljena na stranom jeziku, ponuđač je dužan da priloži i ovjereni prevod na crnogorskom jeziku. U slučaju spora, ovjereni prevod će se koristiti za tumačenje informacija i dokaza.

Ponuđač dostavlja ponudu neposredno arhivi Ministarstva na sljedeću adresu: 

Ministarstvo ekonomije
Rimski trg 46, 81000 Podgorica,
Crna Gora

Pod podnošenjem ponude podrazumijeva se fizički prijem od strane arhive Ministarstva. Ministarstvo izdaje potvrdu o prijemu ponude, u kojoj su jasno navedeni datum i vrijeme prijema ponude. 

Rok za podnošenje ponuda je 45 kalendarskih dana. Krajnji rok za podnošenje ponuda je 24.05.2019.godine, najkasnije do 12 časova na dan isticanja roka za podnošenje ponuda.

Ponude pristigle poslije krajnjeg roka za dostavljanje ponude neće se razmatrati, već će se neotvorene vratiti Ponuđaču.

Ponuđač ima pravo da, na pisani zahtjev, povuče ponudu najkasnije do isteka roka za podnošenje ponuda. Ponuda se smatra povučenom prijemom pisanog zahtjeva za povlačenje ponude, koja se bez odlaganja, neotvorena, vraća ponuđaču. 

Informacije i podaci za komunikaciju

Zainteresovani ponuđač može, u pisanom obliku, zatražiti dodatne informacije ili pojašnjenja u vezi sa postupkom javnog nadmetanja. Zahtjevi za dodatne informacije i pojašnjenja mogu se dostavljati najkasnije sedam radnih dana prije isteka roka za podnošenje ponuda. 

Komunikacija se vrši isključivo elektronskim putem preko e-maila.
 
Kontakt osoba: Gorana Abramović 
e-mail: gorana.abramovic@mek.gov.me 

Otvaranje ponuda

Otvaranje ponuda vrši Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda u prostorijama Ministarstva (Rimski trg 46, Podgorica), dana 24.05.2019. godine, sa početkom u 13 časova. 

Ponuđač, preko svojih ovlašćenih predstavnika, ima pravo da prisustvuje otvaranju ponuda, koje obuhvata otvaranje omota ponude i provjeru njene formalne ispravnosti.

Promjena uslova Javnog oglasa 

Izmjene i/ili dopune Javnog oglasa objavljuju se na isti način kao i tekst prvobitnog Javnog oglasa, s tim da se rok za podnošenje ponuda produžava za vrijeme koje je proteklo od dana objavljivanja istog.
 

Portal Analitika