Fudbal

Totenhem srušio Siti, Liverpul jednom nogom u polufinalu

Fudbaleri Totenhema ostvarili su pobjedu nad Mančester sitijem od 1:0 u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona, dok su fudbaleri Liverpula pobijedili Porto 2:0 na svom terenu.
Foto: Catherine Ivill/Getty Images; Tanjug/AP Photo/Dave Thompson
Foto: Catherine Ivill/Getty Images; Tanjug/AP Photo/Dave Thompson
B92/BlicIzvor

U Londonu pogodaka nije bilo do same završnice, ali jeste uzbuđenja.

Najviše ih je bilo u 11. minutu kada je arbitar Bjorn Kujpers uz pomoć video-tehnologije dosudio penal za Mančester siti. Tada je Deni Rouz rukom, nehotice, u padu, ali rukom odignutom od tijela, zakačio loptu prilikom šuta Sterlinga, pa je najstroža kazna bila neminovna. Međutim, šut Serhija Aguera, koji je poslao loptu u desnu stranu, odlično je zaustavio Igo Ljoris.

I iako je Siti bio opasniji, a naročito od trenutka kada se sredinom drugog poluvremena Kejn povrijedio prilikom duela sa Delfom, "pjevci" su šokirali glavnog pretendenta na premijerligaški tron, ali i ozbiljnog favorita u Ligi šampiona.

Igrao se 78. minut kada je Heung-Min Son, koji je postigao prvi gol na novom stadionu Hotspura 3. aprila, šest dana kasnije - postigao i gol za pobjedu nad gigantom iz Mančestera. Tada je na ivici ofsajda prihvatio loptu na desnom krilu, pa je potom zaustavio na samoj gol-liniji, a kada se okrenuo i malo vratio - poslao je neodbranjiv niski udarac - za pobjedu.

Ovo je bila prva pobjeda tima Maurisija Poćetina poslije četiri meča bez trijumfa protiv Sitija i veoma dobar rezultat pred drugi duel dvomeča.

Liverpul je na savršen način otvorio meč, poveo je bukvalno iz prve prave akcije, već u petom minutu susreta.

Mane je prošao po lijevoj strani, odigrao u kazneni do Fimina koji je uočio Nabija Keitu na ivici šesnaesterca, njemu u šut "ulazi" Militao, ali je on samo uspio da prevari svog golmana Kasiljasa koji nije mogao da spriječi put lopte u mrežu (1:0).

0904liveprul

Rano primljen gol je pokosio goste, raspala se koncepcija igre Porta, pa je u nastavku meča bukvalno svaka akcija Liverpula bila šansa.

U 22. minutu Porto je imao dosta sreće, Salah je izdržao napad posljednjeg čuvara odbrane Porta, prevario je i Kasiljasa, ali je lopta prošla za malo pored stative.

Međutim, već u 26. je bilo 2:0. Henderson je poslao idealnu loptu za Aleksandar-Arnolda koji se sjajno ubacio po desnoj strani.

On je odmah odigrao paralelu kroz kazneni na drugu stativu do Roberta Firmina kojem nije bilo teško da zatrese mrežu gostiju (2:0).

Porto se konačno probudio krajem prvog dijela meča, ali Alison Beker sprječava gol Portugalaca dobivši u dva minuta dvije situacije "jedan na jedan" sa Musom Maregom.

Desetak minuta prije poluvremena Firmino propušta priliku da dotuče goste, ali promašuje otvorenu šansu nakon centaršuta Hendersona sa desne strane.

U drugom poluvremenu je ritam meča značajno pao, Liverpul je i dalje kontrolisao tempo, ali je znatno rjeđe bio opasan.

Salah je bio najraspoloženiji, nekoliko puta se poigrao sa odbranom Porta, a u 64. minutu njegov kapiten ga sprječava da zaposli Kasiljasa, Henderson se loše kretao u kaznenom prostoru gostiju i bukvalno izblokirao svog saigrača.

Sredinom poluvremena Porto je opet živnuo, opet je u centru pažnje bio Marenga, ali treći put Beker dobija duel sa napadačem gostiju.

Marega propušta još jednu priliku u samoj završnici, pa Liverpul stiče solidnu prednost uoči revanša na Dragau 17. aprila.

Portal Analitika