Svijet

I Netanjahu i njegov rival Ganc proglasili pobjedu

Izraelci su danas glasali na parlamentarnim izborima da li da daju premijeru Benjaminu Netanjahuu još jedan, peti mandat, ali rezultati izlaznih anketa su kontradiktorni i još se ne zna ko bi mogao biti predsjednik Vlade Izraela.
I Netanjahu i njegov rival Ganc proglasili pobjedu
Portal AnalitikaIzvor

I pored toga i Netanjahu i njegov glavni rival, bivši komandant izraelske vojske Beni Ganc, proglasili su pobjedu.

TV Kanal 12 objavio je odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta u 22.00 sata, da su i desničarski i blok lijevog centra osvojili po 60 poslaničkih mjesta od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knesetu.

Isti kanal navodi da je savez partija centra Plavo bijelo, Benija Ganca osvojio više, 37 poslaničkih mandata a Netanjahuov konzervativni Likud 33.

TV Kanal 13 navodi da desničarski blok ima 66 poslanika, a blok lijevog centra 54.

Savez partija Plavo bijelo i Likud imaju svaki po 36 poslaničkih mjesta, po rezultatima anketa koje je objavio taj kanal. Sudbina manjih partija je neizvjesna.

"Mi smo pobijedili. Izraelski narod je progovorio. Hvala hiljadama aktivista i preko milionu glasača", rekao je Ganc, tvrdeći da je jasno ko je pobjednik, a ko gubnitnik.

Nakon Ganca i Netnjahu je uradio isto, proglasio pobjedu.

"Desničarski blok predvođen Likudom je izvojevao jasnu pobjedu", napisao je Netanjahu na Tviteru i zahvalio gradjanima Izraela za njihovo povjerenje.

Najavio je da će početi da formira desničarsku koaliciju već večeras.

Portal Analitika