Sci/Tech

Guglovi dronovi dostavljaju kafu (VIDEO)

Kompanija Wing u vlasništvu Guglove matične kompanije Alphabet pokreće svoju prvu javnu uslugu dostavljanja dronovima u Kanberi u Australiji nakon što su vlasti ove zemlje dale dozvolu.
Guglovi dronovi dostavljaju kafu (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

Oko 100 domova u predgrađu Krejs u Palmerstonu i Franklinu u početku će imati pristup usluzi, ali u narednim mjesecima je planirano širenje na domove u Harisonu i Gangalinu.

Usluga će funkcionisati u partnerstvu s lokalnim firmama, uključujući coffe shopove i apoteke, a dostave će se obavljati za svega nekoliko minuta.

Međutim, dozvola za Wing ima restrikcije, jer dronovi ne smiju letjeti iznad glavnih puteva, a takođe će moći letjeti između 7 i 20 sati od ponedjeljka do petka, odnosno od 8 do 20 sati subotom.

Takođe, dronovi ne smiju letjeti blizu ljudi. Mušterije koje naruče dostavu dronovima će biti informisane o interakciji s njima.

Wing predviđa da će dronovi do 2030. godine dostavljati jednu od četiri narudžbe.

Australijska regulatorna agencija CASA navodi da se vjerovatno radi o prvoj ovakvoj usluzi na svijetu, što znači da je Gugl ipak pobijedio Amazon kada je riječ o komercijalnoj usluzi namijenjenoj javnosti.

Na isto tržište želi ući i izraelska kompanija Flytrex koja je još 2017. godine počela testirati svoje donove. Ova kompanija je proizvodila komercijalne dronove za lanac prodavnica 7-Eleven u SAD-u 2016. godine.

Dostavljačka kompanija UPS se također udružila s kompanijom Matternet kako bi testirala dostavljanje ljekova dronovima u Sjevernoj Karolini.

 

 

Portal Analitika